shutterstock.com
StoryEditor

S týmito trikmi boj s agresívnymi komármi vyhráte!

26.06.2019, 13:30
Životný štýl
Sú všade, sú otravné a dokonca prenášajú choroby. Niektorí ľudia sú na uštipnutie komárom takí hákliví, že sa im urobí škaredý opuch, ktorý sa hojí niekoľko dní. Ako sa fakt úspešne brániť a nenechať si pokaziť leto?

1. Repelent z trópov

Ak ste boli v zime na dovolenke v exotike (napríklad v Thajsku, Indonézii, Malajzii...) a ostal vám repelent, určite ho vyskúšajte. Ak fungoval tam, proti exotickým a mimoriadne agresívnym druhom, bude fungovať aj tu. Je totiž všeobecne známe, že migrácia komárov práve z Ázie je v plnom prúde, tak sa netreba nespoliehať na naše repelenty, ktoré fungujú len na "obyčajné a nezmutované" druhy. 

2. Rastlina Plektrant (po slovensky Nádchovník)

Ide o dekoratívnu a liečivú letničku s mimoriadne výraznou vôňou (vylučuje gáfor), ktorá komárom aj inému hmyzu naozaj vadí. Je účinnejšia ako klasika: citrónová tráva, medovka či šalvia, ktoré tento rok akosi nefungujú. Skúste si ju dať na balkón alebo do črepníkov okolo stola na terase. Je to rastlina krásna a navyše nenáročná na starostlivosť. 

3. Cibuľa

Ak sa už stalo, že vás uštipol a nestojíte o niekoľkodňový svrbivý opuch, okamžite si miesto potrite cibuľou. Neutralizuje jed lepšie ako ocot. Stojí to za vyskúšanie, za pár minút by ste sa štípanca mali zbaviť. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 07:45