shutterstock.com
StoryEditor

Na čo by sa vás na pohovore nemali pýtať?

17.06.2019, 14:45
Životný štýl
Nejde o zákon, skôr o nepísané pravidlá. Hovorí personalistka Dana Bandrejová.

Fajčenie a pitie alkoholu.
Je to osobná záležitosť každého, absolútne to nesúvisí s prácou. Sú zamestnania, kde majú ľudia vyhradenú fajčiarsku zónu, a takisto pridelenú fajčiarsku pauzu, takže ak potrebujú, môžu si ísť zapáliť. Niekde je to povolené, fajčí sa len vo vyhradenom priestore, no človek si potom musí dobehnúť odpracované hodiny o taký čas, aký strávi pri cigaretke. Samozrejme, alkohol na pracovisku je zakázaný, no ak si človek vypije doma po ťažkom dni po práci, zamestnávateľa to nemusí zaujímať.

Sexuálna orientácia.

S prácou to vôbec nesúvisí.

Politická orientácia.
Tiež každého osobná vec.

Koľko rokov uchádzač už pracuje.
V poslednom čase je to veľmi diskutovaná téma. Existujú zamestnania, kde sa veku môže prikladať istá dôležitosť, no na základe veku ma zamestnávateľ nemôže diskriminovať. Takisto by sa nemal opýtať na dátum narodenia alebo na dátum ukončenia štúdia. Je podstatné, že mám isté skúsenosti a chcem ich zúročiť, a nie, či mám o pár rokov menej/viac ako šéf.

Či uchádzač berie nejaké lieky. 
Pri nástupe do zamestnania je človek POVINNÝ zo zákona dokladovať svoj zdravotný stav, teda musí absolvovať lekársku prehliadku. Takže tak či tak sa časom zamestnávateľ dozvie, či prácu vykonávať môže alebo nie. Z praxe viem, že sú ľudia, ktorí sa za svoj zdravotný stav z nepochopiteľných dôvodov hanbia (epilepsia, cukrovka) a príde sa na to neskôr. Určite to však nie je téma určená na prvotný pohovor, „aj keď ja ako personalistka sa niekedy pre istotu zvyknem opýtať, či neexistuje niečo závažné, čo by bránilo pri práci, aby sa, nedajbože, niečo nestalo“.

Stav financií.
Financie sú každého osobná vec. Takisto ako otázka majetku, hodnoty vecí a podobne.

Rodinný stav.

Zamestnávateľ len zisťuje, že „Aha, ona je slobodná, tak ju môžem využiť 24/7“ alebo „Ona má malé deti, to bude určite ráno meškať a poobede po ne odchádzať skôr“. Žiaľ, toto málokto dodržiava.

Či uchádzač bol trestne stíhaný.
V niektorých zamestnaniach si môžu vyžiadať výpis z registra trestov, NIE JE TO však POVINNÉ (väčšinou len štátna služba).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:17