shutterstock.com
StoryEditor

Ste milovníci kávy? Toto je 20 vecí, ktoré ste o nej možno nevedeli. Až doteraz

07.06.2019, 14:00
Životný štýl
Ste na tom rovnako ako my? Neviete si predstaviť deň bez tohto úžasného nápoja? Potom si nachystajte svoju obľúbenú šálku a prečítajte si o káve zopár zaujímavostí.

1. Na svete sa vypijú 2 miliardy šálok kávy denne.
2. Až 63 % Slovákov kávičkuje každý deň.
3. Najviac kávy vypijú v rámci Európy Fíni, potom sú v rebríčku ich škandinávski susedia.
4. Francúzsky spisovateľ Honoré de Balzac patril k najväčším kávičkárom na svete. Hovorí sa, že vypil až 60 šálok kávy každý deň.
5. Káva je druhá najdôležitejšia komodita na svete. Na jej pestovaní, spracovaní a distribúcii sa podieľa okolo 500 miliónov ľudí.

6. Káva k nám prišla z Etiópie, kde ju objavili v ôsmom storočí a nazývali ju kaffa. Ľudia kávu spočiatku len žuli, až neskôr ju začali pripravovať a piť.
7. Legenda hovorí o pastierovi kôz Kaldim, ktorý si jedného dňa všimol, že jeho stádo sa pri spásaní plodov, vtedy ešte neznámeho kríka, správa nezvyčajne divoko. Vyskúšal pár plodov a sám bol prekvapený novou energiou. Správa o týchto plodoch, ktoré dodávajú energiu, sa rýchlo rozšírila a káva bola na svete. Putovala z Afriky do Arábie, potom do Európy, Ázie a nakoniec až do Ameriky.
8. Káva je krík, ktorý vyrastie do výšky niekoľkých metrov. V plnom kvete pripomína jazmín, má však bohatšiu vôňu. Na kávovníku dozrievajú bobule, v každej sú dve kôstky. Na jednom kríku sa každý rok urodí asi 2 a pol kilogramu zelených bobúľ. Po ich pražení sa získa asi pol kilogramu kávy.
9. Arabika a robusta sú najznámejšie druhy kávovníka.
10. Arabika patrí medzi tie lepšie a kvalitnejšie kávy a tvorí 80 % celosvetovej produkcie. Je vzácna, pretože sa ťažšie pestuje a viac podlieha škodcom. Obsahuje menej kofeínu, ale je chuťovo atraktívnejšia ako robusta. Arabiku pestujú v Strednej a Južnej Amerike, v Afrike aj Austrálii.

coffee lover shutterstock.com

11. Robusta je vo svete viac rozšírená, ľahšie sa dopestuje a káve dodáva horkosť a trpkosť. Má vyšší obsah kofeínu a ťažšiu zemitejšiu chuť. V robuste je 2- až 3-krát viac kofeínu ako v arabike. Robusta sa pestuje v Ázii, Afrike a v Južnej Amerike.
12. Každá oblasť sveta produkuje inú kávu: 
- Zemitá, silná a divinu pripomínajúca chuť je typická pre kávy z okolia Sumatry.
- Karamelová alebo sladká chuť kávy pochádza z Kolumbie.
- Čokoládová chuť, ktorá zostáva v ústach, je príznačná pre kávu z Kostariky a kolumbijské Supremo.
- Ostrejšia, suchá až štipľavá chuť je znakom kávy z Kostariky, Guatemaly alebo z Kene.
- Voňavú arómu pripomínajúcu vôňu kvetov majú kávy z Kostariky a Sumatry.
- Lahodnú, vláčnu chuť má káva z Kolumbie, Sumatry a Mexika.
- Orieškovú chuť budete mať po vypití kávy z Kolumbie a Mexika.
- Sladká káva bez kyslosti pochádza z Kolumbie.
- Vínová chuť vám zostane v ústach po káve z Kene a Guatemaly. coffee beans shutterstock.com

13. Espresso, ristretto, cappuccino a caffee latte patria k najobľúbenejším spôsobom prípravy kávy.
14. Cibetková káva je skvostom medzi kávami. Má intenzívnu chuť, ale je mimoriadne jemná. Dôvodom, prečo je unikátna a drahá zároveň, je spôsob jej spracovania. Stará sa o to malá kunovitá šelma tmavej farby s ostrým nosom menom cibetka, ktorá žije na indonézskych ostrovoch Jáva a Bali. Okrem toho, že sa živí hmyzom, drobnými hlodavcami a vtákmi, miluje aj kávovníkové bobule a vyberá si iba tie najlepšie. Kávové zrniečka prejdú jej tráviacim ústrojenstvom a keďže sa von z tela dostanú neporušené, domáci ich zbierajú a predávajú pražiarňam kávy. Ukázalo sa, že zloženie zŕn menia počas trávenia cibetkine žalúdočné šťavy, takže vlastne prejdú fermentáciou. Vďaka tomu majú príjemnú chuť a arómu. Tak čo, ochutnáte?
15. Pravý kávičkár si vyberá kávu z kvalitných kávových zŕn. Mnohé instantné zmesi obsahujú nekvalitnú kávu a hovorí sa, že je to vlastne vyparená už raz zaliata zrnková káva (!).

cup of coffee shutterstock.com

16. Z kávy sa nepriberá. Platí to iba v prípade, že ju pijete bez cukru a inú ako latte macchiato, ktoré je bohaté na plnotučné mlieko.
17. Do kávy pridajte škoricu, vanilku a klinčeky. Prečo?
- Škorica kávu krásne prevonia, zároveň prospeje tráveniu, zbavuje plynatosti a znižuje cholesterol.
- Klinčeky dezinfikujú zápaly v tele, sú dobré na kožu a dýchací systém.
- Vanilka upokojuje, osvieži mozog a pôsobí ako afrodiziakum.
18. V roku 1643 vznikla v talianskych Benátkach prvá európska kaviareň.
19. Káva obsahuje antioxidanty a vitamín skupiny B – niacín, ktorý podporuje správne fungovanie kože, nervov a tráviaceho ústrojenstva.
20. Nepite ju nalačno, lebo vám môže podráždiť žalúdok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:56