bylinawww.pixabay.com
StoryEditor

Skrytý potenciál jarných bylín: Prvosienka pomáha pri migréne, podbeľ je skvelý do omáčok

25.04.2019, 15:59
Životný štýl
Autor:
Lidovky.cz
Väčšina jarných byliniek v sebe spája hneď dve funkcie: dodajú telu vitamíny po zime a zároveň sú aj liečivé.

Veľa z jarných bylín obsahuje vitamín C. Dá sa nimi liečiť prechladnutie, chrípka, nádcha či iné choroby typické pre toto prechodné obdobie, okrem toho ich využijeme pri varení.

Použitie do jedla - Sedmokráska obyčajná (Bellis perennis)

V ľudovom liečiteľstve sa používa na širokú škálu problémov. V kuchyni ju využijete hlavne ako originálnu prísadu do šalátov. Sedmokrásku zbierajte ideálne za plného slnka, kedy je roztvorená.

Použitie do jedla - Žerušnica lúčna (Cardamine pratensis)

Má jednu nepríjemnú vlastnosť. Ak jej zjete v surovom stave viac, nebude to mať dobrý vplyv na obličky, má na ne dráždivé účinky. Pre svoju príjemne ostrú chuť je však vyhľadávaná ako korenie do šalátov, smotanových omáčok alebo vaječných omeliet. Lístky žerušnice obsahujú veľa vitamínu C.

Použitie do jedla - Potočnica lekárska (Nasturtium officinale)

Konce výhonkov potočnice je možné zberať už skoro na jar, zvyšok rastliny potom od apríla. Potočnica sa hodí do nákypov, nátierok a polievok. Niekedy býva radená medzi takzvané superpotraviny - dôvodom je vysoký obsah vitamínov, minerálov a iných prospešných látok. Pomáha liečiť chudokrvnosť, zápaly a horúčkovité ochorenia.

Použitie do jedla - Podbeľ lekársky (Tussilago farfara)

Neprehliadnuteľné sýto žlté kvietky podbeľa sú jedným zo symbolov jari. Rastú väčšinou pozdĺž ciest a rýchlo odkvitajú. Kvety majú výraznú živicovú chuť, ktorú zužitkujete nakrájané do šalátu, omáčok či plniek.

Použitie do jedla - Medvedí cesnak (allium ursinum)

V posledných rokoch je to jarný hit farmárskych trhov, pri zbieraní ale treba dávať pozor len na jednu možnú zámenu, a to s konvalinkou. Stačí si však pamätať, že konvalinka má spodnú stranu listov lesklú, zatiaľ čo medvedí cesnak matnú. Potom už si ho môžete pomýliť iba s cesnakom podivným, ktorý má však tenšie listy a vôňu skôr pažítkovú než cesnakovú. Na rozdiel od skutočného medvedieho cesnaku sa hodí nanajvýš do nátierok. Medvedí cesnak je vyhľadávaný práve pre svoje široké použitie: je z neho skvelé pesto, rizoto a hodí sa aj do zapekaných jedál.

Kašeľ – podbeľ, pľúcnik

Jedným z kvetov, ktoré zaženú kašeľ, je podbeľ. Jasne žlté kvietky sa oplatí zbierať hneď, ako na ne narazíte. Odkvitajú totiž veľmi rýchlo. Kvety zbierajte za suchého počasia, sušte najprv na slnku, potom v tieni. Podbeľ je veľmi účinný pri zápaloch horných dýchacích ciest, pomáha pri vykašliavaní. Užívajte ho však len krátkodobo: množstvo alkaloidov, ktoré obsahuje, ho diskvalifikuje pre dlhšie užívanie. Z rovnakých dôvodov sa nehodí do čajov pre deti či tehotné. Na dýchacie cesty tiež zaberá pľúcnik. Avšak s obmedzeniami, aké platia pre podbeľ.

Migréna, nespavosť - prvosienka jarná

Do zmesí na kašeľ sa hodí aj prvosienka jarná, ktorá obsahuje saponín. Ten riedi hlieny v prieduškách a pľúcach. Okrem kašľa môžete prvosienku používať aj na liečbu migrén či chronickej nespavosti a uľaví tiež od stresu. Len pozor: niektoré vyšľachtené odrody sú klasickým prvosienkam z farmaceutického hľadiska dosť vzdialené a na liečenie sa nehodia.

Očistenie organizmu - sedmokráska

Okrem rôznych prechladnutí, kašľov a nachladnutí mnohí na jar riešia tiež celkovú detoxikáciu organizmu. Jej nenápadné kvietky čistia krv, ľahko podporujú potenie, majú močopudné účinky a stimulujú tiež funkciu pečene. Mnohí bylinkári odporúčajú sedmokráskový čaj tiež na artritídu a kožné ochorenia.

Očistenie organizmu – žihľava, breza

Tradičnou očistnou bylinou je žihľava, a to ako pre vonkajšie, tak vnútorné použitie. Čerstvá šťava zo žihľavy je okrem iného účinným liekom proti chudokrvnosti, čaj zmierňuje vysoký krvný tlak, má pozitívne účinky pri diabete, kožných plesniach, ale tiež pri akné. Pre vonkajšie použitie sa na vlasy hodí kúpeľ zo sušených listov. Z brezy použite mladé lístky, ktoré jej na jar začnú vyrastať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:49