Gordon Ramsay je známy nielen tým, že je skvelým a svetovo uznávaným šéfkuchárom, ktorý je okrem vedenia reštaurácií podpísaný aj pod televíznymi programami, píše style.hnonline.sk.
Mnohí ho poznajú najmä vďaka jeho priamemu a úprimnému vystupovaniu, ktoré ale niektorí označujú za hrubé a urážlivé. Akokoľvek to je, jednoznačne môžeme povedať, že je odborníkom v oblasti gastronómie, a preto si „dobre“ mienené rady voči komukoľvek môže dovoliť.
Naposledy vyvolal rozruch svojím postojom k vegánom, o ktorých sa viac než jasne vyjadril, že ich nemá vo veľkej obľube. V rámci videí na YouTube, ale radí a zväčša aj kritizuje nedostatočne výkonné reštaurácie, aby zredukovali alebo menili svoje menu, ak chcú na poli gastronómie uspieť, píše Business Insider.
A keď je v súčasnej dobe na vzostupe potreba ponúknuť niečo extra, aby sa reštaurácie vyhli klasike, trendom sa stávajú neželané špeciality, o ktorých sa naposledy zmienil aj známy michelinský šéfkuchár.
Väčšina reštaurácií a pracovníkov v gastronómii žije s vedomím, že je už takmer nutnosťou ponúknuť fantastické ozdoby na jedle, pri varení použiť Blumenthalove triky (anglický kuchár a majiteľ The Fat Duck, tromi michelinskými hviezdami ocenenej reštaurácie) a nezabudnúť na dizajn, lebo skoro všetkých ovládajú instagramové trendy v jedle. A Ramsay je z toho chorý.
V rozhovore pre Pop Sugar sa zosobnená „kuchynská nočná mora“ v podobe šéfkuchára otvorene rozhovorila o trendových položkách menu, ktoré zvláda pripraviť kvalitne len málokto a sú zárukou, že ak si ich objednáte, kuchári ich skazia.
Preto Gordon Ramsay vymenoval tri najnenávidenejšie druhy jedál v rámci menu:
Hľuzovkový olej
"Najhoršou vecou je pre mňa hľuzovkový olej. S týmto sa musí prestať. Pri tom, odkedy sa začal využívať, ľudia ho dávajú do jedál priveľa, používajú ho ako hocijaký iný *** olej. Tento špeciálny olej musí byť ale využívaný len v malých, naozaj malých, malých porciách.“ A to vie len málokto.
Wagyu hovädzie mäso
"Je to zvláštny druh mäsa, treba s ním zaobchádzať s trochou rešpektu. Všade, kam idete, sú tu sku*vené Wagyu fašírky (mäsové guličky). Majte zľutovanie a zachádzajte s tým mäsom opatrne, nechajte nech vynikne jeho zvláštnosť.“
Peny
"Posledná, ktorú som mal, bola v reštaurácii Saint Paul. Tam mi naservírovali penu z kostnej drene (špik). Teraz, keď pomýšľam na to, že si dám špik z kostí, nepríde mi to ako pena. Peny vyzerajú ako toxická špina v zanesenom bazéne, teda niektoré. Nebolo to teda bohviečo."