pixabay.com
StoryEditor

Dekódujte reč tela

01.11.2018, 21:00
Životný štýl
Odborníci tvrdia, že neverbálnou komunikáciou o sebe prezradíme viac než slovami. Zistite teda, čo k vám cíti, či klame alebo sa naučte klamať telom vy. Niekedy sa to môže zísť.

#1 Láska
Ak sa chceme niekomu zapáčiť, alebo sa niekomu páčite vy, reč tela je veľmi dobre čitateľná. Nie iba smiech a neobvyklé vtipkovanie sú prejavy počiatočných sympatií. Ak ho zaujímate, často ho prichytíte pri tom, že sa na vás pozerá. Ak sedí vedľa vás, nohy aj telo nasmeruje mierne ku vám, pri čom nohy zostávajú roztiahnuté, špičky smerujú von. Muži sa väčšinou vystierajú, vypínajú hrudník (naparujú sa ako kohúty) či „letmo“ sa ženy dotknú. Častejšie si napravujú vrchnú časť oblečenia. Ženy sa zas pri vábení usmievajú, dotýkajú sa vlasov, špúlia pery, ukazujú zápästia a dlane či krútia bokmi. Akoby sa snažili poukázať na všetky fyzické rozdiely, ktoré medzi pohlaviami existujú. Ak má žena ešte navyše v nejakej partii „viac nadelené“, bude sa snažiť pri flirte na túto zónu upozorniť. Kým však u muža je reč tela väčšinou pravdivá, ženy často vábia aj úplne vedome, aj keď skutočný záujem nemajú, iba aby si dokázali, že „samček“ prejaví tiež záujem.

#2 Nezáujem
Že sa niekomu nepáčite, zistíte jednoducho. Skrátka nerobí nič z toho, o čom sme písali v bode 1. Nepozerá sa vám do očí, nemá záujem sa vás dotknúť, nevypína hrudník, ani si nenapravuje oblečenie. Nesnaží sa byť vtipný viac ako obyčajne, jeho nohy sú prekrížené, prípadne sa hrá s telefónom? To jasne značí nezáujem z jeho strany o vašu osobu. Nemusí však ísť len o city. Ak niekto vo vašej spoločnosti pozerá do mobilu, a nie vám do očí, dáva tým jasne najavo svoj nezáujem o danú tému. Na pracovných stretnutiach by preto malo byť takéto správanie tabu. Odťahovanie tela do opačnej strany alebo dokonca otáčanie hlavy iným smerom je jasným signálom, že niekomu nie ste sympatická.

#3 Sebavedomie
Ak niekto prekríži ruky za hlavou, alebo na prsiach a pri tom zakláňa chrbát, svedčí to o jeho pocite nadradenosti. Ak váš šéf dáva prsty do striešky, pravdepodobne ide o arogantného človeka. Naopak, prekrížené ruky na úrovni brucha a lona poukazujú na nízke sebavedomie, rovnako ako uhýbanie očami. Vysúvanie brady dopredu je v medziľudskej komunikácii tiež vnímané ako prejav arogancie či pohŕdania.

# Prvý dojem
Ak ho pokazíte, dá vám veľa úsilia napraviť mienku o sebe. Držte sa týchto rád: buďte vystretá, pri pozdrave nájdite stred medzi nezáujmom a vtieravosťou, majte pevný stisk, pozerajte sa ľuďom do očí, jemne sa usmievajte a sadnite si rovno, s miernym predklonom. Ak chcete niekomu veľmi zahrať na strunu, pri pozdrave alebo smiechu sa mu jemne dotknite ramena, pozor však, aby ste nepôsobili až príliš vtieravo. Všetko vždy závisí od konkrétnej situácie a majster neverbálnej komunikácie vie presne odhadnúť, kedy sa čo hodí a kedy nie.

#4 Osobná zóna
Všeobecne platí, že vaša osobná zóna je od 50 cm do 120 cm. Pod 50 cm ide už o zónu intímnu, ktorú by vám mali narúšať iba ľudia, s ktorými máte naozaj blízky vzťah. Ak muž prekročí mužovi túto zónu a nejde o dobrých priateľov, väčšinou to podvedome signalizuje útok, a teda potrebu brániť sa. Na pracovných stretnutiach sa od ľudí držte viac ako meter, na úrade a s ľuďmi, ktorých nepoznáte vôbec a ste s nimi nútení komunikovať, sú to dokonca 2 až 3 metre.

#5 Klamstvo
U každého, kto klame, sú badateľné jemné náznaky stresu a naťahovania času, aby získal viac priestoru na vytvorenie odpovede. Pozorne si teda partnera všímajte. Použite techniku, ktorú používajú aj policajti – položte najskôr zopár otázok, na ktoré vám nemá partner (dieťa, kamarátka...) dôvod klamať a potom takú, pri ktorej neviete, či zaklame. Len čo bude jeho odpoveď iná, kostrbatá, jeho reč tela sa začne aj veľmi jemne vychyľovať od normálu (zmení polohu tela, začne alebo prestane robiť nejaký pohyb), je pravdepodobné, že nehovorí pravdu. Keď človek klame, väčšinou zvýši tón hlasu. Počas klamania sa zníži frekvencia žmurkania očami (signalizuje zvýšené napätie) a keď je lož vonku, prudko sa zvýši (napätie sa konečne uvoľní). Ak má s vami niekto nekalé úmysly, nebude sa na vás usmievať normálne celou tvárou, ale iba ústami.

Vedeli ste, že...
Ženy pri flirtovaní hovoria vyšším hlasom a muži zas hlbším?
Až 90% flirtov sa začína z podnetu ženy?
Pokývanie hlavy pri pozdrave má na ľudí veľmi pozitívny účinok?
Väčšina klamárov sa snaží pozerať pri klamstve priamo do očí?
Pri klamaní máme väčšinou rozšírené zreničky?
Ak sa nám niečo páči, oči otvárame doširoka, ak s niečím nesúhlasíme, prižmurujeme ich?
Ak je nám niekto sympatický, často rozprávame so zdvihnutým obočím?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:28