StoryEditor

Ako si zariadiť domov v retro štýle? Máme pre vás návod!

13.07.2018, 15:53
Životný štýl
Vezmite útokom maminu pivnicu, babkinu chalupu a najbližší blšák v meste. Kultové kusy z obývačiek nášho detstva slávia svoj veľký comeback. Z bazárov a povál sa vrátili na olymp moderného dizajnu.

1. Menej je viac. Nikto nechce bývať v múzeu socializmu. Vyberte pár fakt dobrých kusov, čo vás oslovia a oživte nimi interiér, ktorý sa netají tým, že je moderný a dnešný.

2. Farby, koberce, tapety. Dobre zladené, správne namiešané a s mierou vytvoria ten správny pomer moderného bývania s retro prvkami.

3. Pozor na kombinácie. Retro, to sú štyri desaťročia a množstvo rôznych štýlov. Od povojnovej elegancie, art deco, cez bláznivý pop art, vesmírne sci-fi inšpirácie až po dobu plastovú a bakelitovú. Nemusíte sa striktne držať jednej éry a štýlu, ale pozor, aby ste vytvorili priestor, kde spolu veci ladia a neprekrikujú sa.

4. Investujte do opravy. Istá patina, čo pripomína históriu a spomienky, je na drevených častiach povolená, ba až vítaná. No vyblednuté zodraté čalúnenie a presedené kreslo nebudú nikdy vyzerať dobre.

5. Prejavte zmysel pre humor. Retro dizajn si žiada kúsok recesie. Prekvapte nečakaným obrazom či motívmi. Dajte starým veciam nový zmysel a funkciu. Starý príborník môže slúžiť ako vitrínka pre kabelky, drevený kufor ako príručný stolík a z babkinej truhlice bude praktická lavica v jedálni.

6. Učte sa z minulosti. Zistite niečo o histórii starých kusov, budete mať k nim iný vzťah. No hlavne sa naučte, ako ich ošetrovať, najlepšie pôvodnými technikami. Vedeli ste napríklad, že drevený nábytok kedysi natierali býčou krvou? Získal zaujímavú farbu a hlavne – nechytil sa doň červotoč.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 14:57