pexels.com
StoryEditor

Ochromí vás niekedy úzkosť až tak, že sa neviete nadýchnuť? Nečakajte, ale konajte!

26.10.2017, 13:00
Životný štýl
Zatočte s úzkosťou pomocou prírodných byliniek. Ktoré sú to?

Úzkosť 
Je negatívny emocionálny stav, ktorý vzniká pri ohrození, neistote, neúspechu či konfliktoch. Je považovaná za normálnu reakciu na stres. Napriek tomu, že sa strachu a úzkosti nik nepoteší, sú pre život nevyhnutné. Upozorňujú na nebezpečenstvo, nabádajú k opatrnosti a bránia nám aj v zbytočnom riskovaní. Zlé je, keď sa objavujú aj pri bežných záležitostiach, pri ktorých by sa isto nemali dostaviť. To znamená, že situácia nie je ani nová a neexistuje ani reálny dôvod na to, aby ste pociťovali nervozitu, neprimerane sa potili, rozbúšilo sa vám srdce a zrýchlil sa vám dych. Úzkosť zvyknú sprevádzať aj žalúdočno-črevné ťažkosti, nespavosť, bolesti hlavy a triaška. Ak sa úzkosť objaví občas, býva to ešte v poriadku. V prípade, že ťažkosti pretrvávajú dlhšie a zhoršujú sa, radšej navštívte psychológa.

Valeriána lekárska
Valeriána lekárska pixabay.com
Je to hádam najznámejšia a najúčinnejšia prírodná bojovníčka proti úzkosti. Poradí si tiež s nespavosťou, bolesťami hlavy a s klimakterickými problémami. Môže sa pochváliť aj ďalšou skvelou vlastnosťou. Stabilizáciou nervovej sústavy, čo znamená, že pri silnej podráždenosti ju stlmí a pri stavoch apatie povzbudí. Valeriánu lekársku si zaobstarajte tiež vtedy, ak vás trápi búšenie srdca, stres, žalúdočné a črevné ťažkosti, za ktoré môže práve nervozita. 
Ako ju používať?
Pomáha prevažne koreň, no aj vňať. Koreň je potrebné pomlieť na prášok, ten potom používajte na prípravu čaju. Potrebujete pol čajovej lyžičky a hrnček vriacej vody. Lúhujte dvadsať minút a pri ťažkostiach pite dvakrát denne. Ďalší spôsob odporúča pridať dve čajové lyžičky podrveného koreňa do šálky teplej vody. Nechajte dvanásť hodín lúhovať, preceďte a mierne zohrejte. Pite niekoľkokrát denne. Táto príprava sa odporúča hlavne pri poruchách spánku. Vtedy ho treba užívať polhodinu až hodinu pred spánkom.

Valeriána sa postará nielen o to, aby ste rýchlejšie zaspali, v noci sa často nebudili, ale mali aj lepšiu kvalitu spánku. A nemajte strach. Čaj na rozdiel od chemických sedatív nie je návykový a nebudete po ňom cez deň ani omámení. Naopak. Po troch až štyroch týždňoch valeriánovej kúry sa dostaví aj ďalší bonus. Lepšia pozornosť. Jedinou nevýhodou tejto bylinky je nie práve ideálna chuť, preto ju skúste kombinovať s medovkou či mätou.
Pozor! Ak pri užívaní valeriány lekárskej pociťujete žalúdočnú nevoľnosť, znížte dávky bylinky a neliečte sa ňou dlhodobo. Po štyroch týždňoch užívania si vždy doprajte dlhšiu, aj mesačnú pauzu. Tiež ju nekombinujte s inými prostriedkami na spanie či upokojenie. Vyhýbať by sa jej mali tehotné a dojčiace ženy, deti a ľudia s problémami s pečeňou.

Ľubovník bodkovaný
Ľubovník bodkovaný pixabay.com Účinným liekom na úzkosť a melancholické nálady
je ľubovník bodkovaný. Okrem týchto stavov hravo zaženie i nespavosť a rôzne strachy. Ak vás v tomto období vyčerpáva depresia, úzkosť, nasaďte si ľubovníkový čaj, ktorý popíjajte dvakrát denne, no maximálne tri týždne. Jednu kávovú lyžičku ľubovníka zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody a lúhujte päť až desať minút. Okrem veselšej nálady očakávajte aj lepšie trávenie. Jeho zásluhou sa rýchlejšie vystrábite zo zápalov žalúdkovej sliznice, akútnych i chronických, prospieva tiež pri žalúdkových vredoch.
Pozor! Ak ste si naordinovali ľubovníkovú kúru, neopaľujte sa. Ani v soláriu. Dôsledkom môže byť podráždená pokožka s červenými fľakmi a svrbivými vyrážkami. Beriete antidepresíva? Aj v tom prípade zabudnite na ľubovník, nesmú sa kombinovať.

Medovka lekárska
Medovka lekárska pixabay.com Smútok a úzkosť
zaženie aj medovka lekárska. Na prípravu čaju potrebujete dve čajové lyžičky sušených rastlín, ktoré zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody. Nechajte desať minút lúhovať a pite trikrát denne. Najlepšie teplý. Rovnako postupujte, ak vás okrem smútku trápi i nádcha. Pri nej čaj nielen pochlipkávajte, ale vychutnávajte si tiež jeho príjemnú citrónovú vôňu. Vďaka tomu sa vám pouvoľňujú hlieny a ľahšie ich vykašlete. Po šálke čaju vypitej večer by ste mali spať ako bábo, ale má moc upokojiť i búšiace srdce, žalúdočné kŕče a koliku. Do pokojnejšej nálady vás dostane aj medovkový kúpeľ. Na silnejší odvar potrebujete po dve až štyri polievkové lyžice medovky, ktorú zalejete litrom vriacej vody. Nechajte dvadsať minút lúhovať, prilejte do kúpeľa a štvrťhodinu relaxujte. Medovku by ste mali mať poruke aj vtedy, ak mávate migrény.

Levanduľa lekárska
Levanduľa lekárska pixabay.com
Ďalší prírodný prostriedok na odohnanie úzkostných nálad. Nádherná bylinka, s ešte krajšou a nezameniteľnou vôňou, ktorá rozvonia celý byt. Poteší nielen čuch, ale aj telo. Bojuje proti bolestiam hlavy, hlavne proti migréne, zlepšuje trávenie, upokojuje podráždené nervy a prospieva imunite. Pri týchto ťažkostiach levanduľu užívajte vnútorne. Najlepšie vo forme čaju. Na jeho prípravu sú nutné dve čajové lyžičky sušenej alebo čerstvej levandule, dva a pol decilitra vriacej vody. Lúhujte desať až pätnásť minút. Môžete ho ochutiť medom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Pite pred spaním, raz za dva dni. Ak vás ničí akné, ekzém alebo ste sa poranili, doprajte si levanduľový kúpeľ alebo si postihnuté miesta natierajte levanduľovým olejom. Dajú to do poriadku.
Pozor! Levanduľa znižuje krvný tlak. Ak ho máte nízky, nájdite si radšej inú bylinku, ktorá sa popasuje s úzkosťou.

Čo ešte pomáha?
Dobrota
Pri úzkostných stavoch pomáha aj zmes dvoch lyžičiek citrónu, zázvoru a medu. Užívajte trikrát denne.
Vitamín B1
Nervová sústava po ňom priam baží. Preto si v tomto období doprajte hlavne vajíčka, bravčové mäso, celozrnné pečivo, kvasnice, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka, pšeničné klíčky, pohánku, nelúpanú ryžu, ovsené klíčky, lieskové a vlašské orechy, ale aj ružičkový kel, hrášok, cviklu či špenát. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:05