Už po konzumácií 30 gramov semienok dodáte vášmu telu až 20 percent potrebnej dennej dávky železa.shutterstock
StoryEditor

Zelenina, ktorá chráni zrak, zlepšuje trávenie a podporuje činnosť srdca. Jete ju pravidelne?

25.09.2021, 10:00
Zdravie
Antioxidant, ktorý obsahuje nás chráni pred rôznymi toxickými látkami, aj pred ochorením na rakovinu.

5. Na chudnutie
Tekvica má vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií. To znamená, že sa cítime plní bez toho, aby sa zvyšoval náš celkový denný energetický príjem. Obsahujú až okolo 90 % vody. Ak hľadáte zdravý spôsob stravovania, tekvica bohatá na živiny je veľmi dobrou voľbou. Zvýšená spotreba vlákniny v strave tiež podporuje zlepšenie tráviaceho systému, uľahčuje vyprázdňovanie.

6. Zabezpečuje zdravší spánok
Tekvicové semiačka obsahujú tryptofán, aminokyselinu, ktorá pomáha pri zvyšovaní chemickej látky nazývanej serotonín (hormón šťastia). Okrem toho sa človek počas dňa cíti dobre a v pohode, pretože serotonín je kľúčovým hráčom pri podpore dobrého spánku.

7. Upokojuje pokožku
Antioxidačná sila betakaroténu v tekvici pôsobí proti starnutiu pokožky. Pomáha zmierniť aj zápaly, urýchľuje hojenie rán. Vďaka viacerým vitamínom a minerálom je pokožka zdravšia a pokojnejšia.

8. Zdravé srdce
Čím viac vlákniny konzumujeme, tým sa nám zlepšuje nielen trávenie, ale sa aj znižuje riziko vzniku srdcových ochorení. Môže za to tiež kombinácia vitamínu A a draslíka, tie priaznivo pôsobia na zdravie srdca a ciev.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 08:25