pixabay.com
StoryEditor

Rok 2017 je pre alergikov najhorší! Môže za to stres, alkohol a globálne otepľovanie

12.06.2017, 13:00
Zdravie
Autor:
idnes. cz
Kto trpí peľovými alergiami, mohol v posledných rokoch nadobudnúť pocit, že sa jeho stav každú sezónu zhoršuje. Nádcha, svrbenie, pálenie očí a ďalšie príznaky sa zdajú byť intenzívnejšie a trvajú dlhšie. Naozaj nás príroda trápi viac a viac, alebo sme iba precitlivení? Vedci sa prikláňajú k prvej variante.

 Alergiami podľa všetkého trpí čím ďalej tým viac ľudí. Najrýchlejšie stúpa alergia na arašidy a hneď ďalšie sú sezónne alergie. „Najskôr to má čo dočinenia s hygienou,“ vysvetľuje americký lekár Clifford Bassett vo videu pre Business Inside. „Viacero štúdií naznačilo, že prehnané umývanie sa a príliš čisté životné prostredie behom prvého roku života neprospievajú imunitnému systému.“ Naviac malé deti trávia čím ďalej tým viac času v mestách, kde je to s peľovými alergiami paradoxne horšie než na vidieku. Smog pomáha rýchlejšiemu šíreniu peľu a nečistoty vo vzduchu zas zhoršujú astmu.

 Robíme si to sami?

„Tento rok nie je žiadna sláva,“ potvrdil magazínu Lifehacker tiež Sujan Patel, špecialista na alergológiu a imunológiu z New York University. Má vysvetlenie, prečo sa sezónne alergie každoročne zhoršujú: „Z veľkej časti za to môže globálne otepľovanie a hromadenie skleníkových plynov, hlavne oxidu uhličitého v atmosfére. Oxid uhličitý podporuje rast rastlín a tie potom začínajú skôr a vo väčšom množstve uvoľňovať peľ.“ Peľová sezóna zároveň trvá dlhšie.

Vplyv klimatických zmien na rastliny a alergikov už potvrdilo niekoľko výskumov. Štúdia publikovaná v odbornom časopise Climatewire sa zamerala na sennú nádchu v Európe – počet ľudí, čo ňou trpia, sa vraj môže kvôli globálnemu otepľovaniu zdvojnásobiť. A bude to práve kvôli oxidu uhličitému. Skupina amerických výskumníkov zas hľadala dôvod prečo sa v USA zhoršuje alergia na dubový peľ a mnohým ľuďom prejde až do astmy. Pravdepodobne je to kvôli extrémnym zmenám klímy.

K tomu patria aj výkyvy počasia. „K väčšej produkcii peľu prispieva mierna zima aj abnormálne vysoké jarné teploty,“ vysvetľuje Patel. Pokiaľ behom zimy príliš nemrzne, začne peľová sezóna skôr. Ešte skôr pred jej nástupom ľudia začnú trpieť symptómami , ktoré sú podobné tým alergickým. „Pri veľkých výkyvoch teplôt sa môže objaviť vasomotorická nádcha,“ uviedla pre web Prevention alergologička Purvi Parikhová. Laicky povedané: pozor na životný štýl, ktorý sa prejavuje rovnako, ako keby nás dráždili alergény.

Pozor na životný štýl

Za všetkým nie sú samozrejme iba klimatické zmeny, ale aj spôsob života. Tak napríklad nadmerný stres je s nimi zviazaný hneď niekoľkými spôsobmi. Znižuje odolnosť voči zápalom a dlhodobo i proti podráždeniu slizníc, takže nádchu aj svrbenie očí pociťujeme intenzívnejšie. Vedci z University od Mississippi naviac zistili, že stresové hormóny priamo podporujú tvorbu imunoglobulínu E, teda protilátok v krvi, ktoré spôsobujú alergické reakcie. Alergické príznaky môže zhoršovať aj alkohol. Ten totiž obsahuje histamín, ktorý vo vyššej miere môže vyvolať príznaky podobné alergii, astme či bronchitíde. Pridajte k tomu smog, miernu intoleranciu na pšenicu alebo konzervanty a z letnej grilovačky je pre alergika hotové peklo!

 Keď máte alergiu:

Zavrite okná.

Umývajte si často tvár a vlasy, inak sa peľu nezbavíte a popadá vám na vankúš, na ktorom spíte.

Nechytajte si oči.

K lekárovi choďte kedykoľvek – alergia sa vám môže spustiť aj dospelosti.

Lieky berte aj preventívne, nie až keď sa objavia príznaky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:40