pexels.com
StoryEditor

Päť najväčších mýtov o detskom zdraví

01.06.2017, 13:00
Zdravie
Veríte, že mliečny chrup netreba čistiť, pretože rovnako vypadne, že bylinky nemajú vedľajšie účinky a vody môžete denne vypiť neobmedzené množstvo? To všetko sú veľké omyly. Toto je 5 päť najčastejších mýtov, ktoré kolujú o zdraví detí.

1. Najviac tepla uniká hlavou

Neexistuje dôvod, prečo by sa zrovna hlavou malo strácať viac tepla než inými časťami tela. Nosiť v zime čiapku je teda rovnako dôležité ako šál či rukavice, píše idnes.cz.

2. Mliečne zuby sa nemusia čistiť

Omyl! Mliečne zuby sa môžu pokaziť rovnako ako tie trvalé a v prípade kazu je často nutné ich vytrhnúť, čo môže ovplyvniť prerezávanie stálych zubov.

3. Prehltnutá žuvačka zostane v bruchu

Kdeže! S náhodným prehltnutím žuvačky si žalúdok poradí a odošle ju do tráviaceho ústrojenstva, ktorým sa žuvačka dostane von z tela ako iné potraviny. Napriek tomu je dobré viesť deti k tomu, aby žuvačku vypľúvali.

4. Z obezity dieťa vyrastie

Toto možno platí o plne dojčenom bábätku, ale u batoľaťa alebo predškoláka môže podobné utešovanie skončiť zle. Viac ako polovica obéznych detí sa potýka s obezitou aj v dospelosti, a tak je treba problémy riešiť hneď.

5. Keď zaškúliš, zostane ti to

Rodičia takto karhajú deti, ktoré sa naťahujú, avšak ich varovanie nemá pravdivý základ. Detské oko sa po krátkom zaškúlení vráti do pôvodného stavu. Naopak, ak dieťa škúli trvalo, je nutné to riešiť s lekárom okamžite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:39