pexels.com
StoryEditor

Tabletové rameno či syndróm esemeskového krku. Ktorú z digitálnych chorôb máte vy?

26.05.2017, 09:00
Zdravie
Autor:
idnes. cz
Digitálna éra – digitálne choroby. Mor či záškrt nás už nedostane, za to máme zdravotné problémy, psychické poruchy a podivné syndrómy, ktoré našich predkov netrápili. A ani nemohli, sú totiž spojené s technológiami, ktoré sa používajú iba v tejto dobe.

Tabletové rameno

Špecifická bolesť je spôsobená tým, ako sa krčíme nad tabletom, elektronickou čítačkou alebo veľkým smartphonom. Výsledkom je napätie a preťaženie ramenných svalov a krčnej chrbtice, ktoré sa prejavia bolesťami hlavy, rúk, predloktia, krčnej chrbtice. Postihuje ľudí už aj okolo dvadsať rokov a tým, že tablety dávame už aj maličkým deťom, postihuje čoraz mladšie ročníky. Preto by sme mali byť dôsledný v tom, že by nemali tráviť na týchto zariadeniach viac ako hodinu denne. Dospelým pomôže dbať na pozíciu, v akej tablet držia. Aby sme nepreťažovali ramená a ruky, je dôležité si ich oprieť o telo alebo stôl. Radšej než dole sa snažte pozerať pred seba.

 

Syndróm esemeskového krku

Smartfóny používame denno denne a hľadíme do nich smerom dole. Správy, aplikácie, sociálne siete, hry, maily: to všetko nás drží v neprirodzenej polohe celé hodiny. Trpí tým najmä krčná chrbtica. Keď si k tomu pripočítate hodiny strávené za počítačom v práci, zistíte, že nefyziologickej polohe trávite väčšinu času dňa! Dôležité je precvičovať svoje telo počas, rozhýbať sa, meniť polohy a po dni strávenom v práci si dopriať normálny pohyb a nie sa presunúť zasa de sediacej polohy z auta pred televízor.

 

Syndóm falošného zvonenia

Zdá sa vám niekedy, že vám vo vačku alebo kabelke zvoní telefón, ale nebolo to tak? Bola to porucha vnímania, s ktorou sa raz za čas stretne každý z nás. Tento fenomén síce nie je nejak extra škodlivý, ale za to je zaujímavý a je priamym dôkazom toho, že nám z telefónov doslova šibe!

 

Nomofóbia

Ide o fóbiu zo situácií, kedy nemôžeme používať svoj smartfón. Napríklad keď sa vybije, alebo ho zabudneme doma. Niekto z takýchto situácií dostane záchvat úzkosti, niekto má len po celú dobu nepríjemný pocit, iný sa zas pre neho vráti domov aj keď mu to rozbije celý deň. Predstava dňa bez telefónu je totiž peklo! A čo je najväčší problém? Že máte strach, že niečo zmeškáte.. Ďalším príznakom nomofóbie je kontrolovanie telefónu každých niekoľko minút. Ruku na srdce, netrpíte touto fóbiou? Najlepšia prevencia je postupne používanie smartfónu obmedziť iba na naozaj nevyhnutné veci.

 

Kyberchondria

Ste chorá alebo si myslíte, že ste chorá a tak začnete googliť. A čím viac googlite, tým sa vaše príznaky zhoršujú. Už ste si diagnostikovali leukémiu či HIV? Gratulujeme, máte kyberchondriu! Jedinou prevenciou je nezisťovať si príznaky chorôb a keď sa s vami deje niečo, čo pokladáte za chorobný stav, poraďte sa s reálnym lekárom, nie s doktorom Googlom!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 16:32