
Vyskúšajte to – dajte večer do vody 4 mandle a ráno ich zjedzte. S vaším telom sa začnú diať úžasné veci, mandle s ním dokážu urobiť malé zázraky.
Sú totiž plné esenciálnych látok - vitamínov a minerálov, ako sú vitamín E, zinok, vápnik, horčík, omega-3 mastné kyseliny a mnohé ďalšie.
VÝHODY VOPRED NAMOČENÝCH ORECHOV
Prečo sú na konzumáciu lepšie máčané ako suché mandle? Aký je medzi nimi rozdiel? Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, veľký:
1) Suché mandle obsahujú látky tlmiace činnosť enzýmov, spomaľovače, ktoré chránia semená až do času vhodného na klíčenie, keď majú dostatok vlahy. Tieto látky môžu blokovať enzýmy v črevách, no po namočení sa deaktivujú.
2) Konzumácia namočených mandlí trávenie zjednodušuje a zefektívňuje. Pre telo je tak k dispozícii väčšie množstvo živín, ktoré mandle obsahujú. Platí to však nielen pre mandle, ale aj pre všetky ostatné orechy a semená.
STAČÍ OZAJ MALÉ MNOŽSTVO
Pravidelná konzumácia už takého malého množstva, ako sú 4 namočené mandle, každý deň má tieto zdravotné prínosy:
- Zdravie srdca
- Mononenasýtené tuky, bielkoviny a draslík nachádzajúce sa v mandliach sú extra prínosné pre srdce. Vitamín E tiež znižuje riziko chronických ochorení srdca, horčík zasa organizmus chráni pred akútnym srdcovým infarktom. Mandle majú navyše schopnosť znižovať zápaly, ktoré poškodzujú cievy a tepny.
- Zvýšená energia
- Každodenná konzumácia pár mandlí je najlepším spôsobom, ako si zvýšiť energetickú úroveň. Mangán, meď a riboflavín z mandlí pomáhajú zvyšovať produkciu energie a rýchlosť metabolizmu.
- Zníženie cholesterolu
- Mandle sa zaraďujú medzi najlepšie potraviny na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Je to vďaka už spomínanému vitamínu E a vápniku.
- Zlepšenie mozgových funkcií
Plody mandľovníka sú zdrojom živín, ktoré pomáhajú k rozvoju zdravého a výkonného mozgu. Ide napríklad o látku L-karnitín, ktorá zvyšuje mozgovú aktivitu a pomáha vytvárať nové nervové prepojenia, čo zlepšuje pamäť a znižuje riziko Alzheimerovej choroby.
Zdravie kostí
Minerály ako vápnik, horčík a fosfor, obsiahnuté v mandliach, prospievajú zdraviu kostí. Navyše, fosfor nielen podporuje kosti, ale aj účinne predchádza vzniku osteoporózy.
Regulácia krvného tlaku
Draslík prítomný v mandliach prispieva k regulovaniu krvného tlaku a bráni jeho zvyšovaniu. Nízky obsah sodíka zase pomáha kontrolovať prílišné kolísanie krvného tlaku.
Predchádzanie rakovine
Je dokázané, že pravidelná konzumácia mandlí znižuje riziko rakoviny hrubého čreva tým, že zlepšuje priechodnosť čriev, aby v nich potrava nehnila a netvorili sa z nej toxíny. Okrem toho mandle obsahujú aj vitamín B17, ktorý je známy svojimi silnými protirakovinovými účinkami.
Stačí denne skonzumovať 4 namočené mandle a s vaším telom sa začnú diať malé zázraky. Cez noc namočené mandle zjednodušujú a zefektívňujú trávenie a telo tak prijíma väčšie množstvo živín z týchto plodov. Rovnaké benefity ako mandle poskytujú aj namočené ostatné orechy. Vitamín E obsiahnutý v plodoch mandľovníka znižuje riziko chronických ochorení srdca, horčík zasa organizmus chráni pred akútnym srdcovým infarktom.
Každodenná konzumácia pár mandlí je najlepším spôsobom, ako si zvýšiť energetickú úroveň.