Každý rok mnohých z nás prenasleduje obava z priberania počas Vianoc. Prečo je to tak?
Je to úplne jasné, pretože všetky udalosti a rodinné stretnutia sa točia okolo jedia a, bohužiaľ, aj alkoholu. Všade vám niečo ponúkajú a dokonca sa považuje za neslušné odmietnuť jedlo či pohárik.
Aké sú hlavné chyby, ktoré robíme počas sviatkov, pokiaľ ide o stravu a prejedanie sa?
Hlavné dôvody, prečo priberáme počas sviatkov, sú, že konzumujeme množstvo soli obsiahnutej vo vyprážaných jedlách, v zemiakových lupienkoch, slaných tyčinkách, pagáčoch a orieškoch. Konzumujeme tiež množstvo cukru, bielej múky a stuženého tuku vo vianočných koláčikoch a v sušenom ovocí. Pijeme viac alkoholu, sladených nápojov a menej sa hýbeme.
Dá sa už vopred pripraviť na Vianoce tak, aby sme si užili jedlo, no zároveň nepribrali?
Samozrejme, dá sa. Treba sa pripraviť hlavne psychicky a nastaviť sa, že nebudeme jesť všetko, čo vidíme a čo nám kto ponúkne.
Čo by malo byť našou prioritou pri plánovaní vianočných jedál, aby boli zdravé, no chutné?
Každé jedlo by malo obsahovať bielkovinu, ktorá je veľmi dôležitou súčasťou jedla. Navyše, bielkoviny zasýtia, a preto nemáme potrebu zjesť kopu jedla. Vyberať by sme však mali bielkoviny s prirodzene nižším obsahom tuku, ako je hydina, biele ryby, syry ako mozzarella, a jedlá s vyšším obsahom tuku zaradiť vtedy, keď je to nevyhnutné a v malom množstve. Súčasťou každého hlavného jedla by mala byť aj zelenina.
Ideálne je, ak tvorí približne polovicu porcie. Zelenina tvorí zásaditú zložku našej stravy, dodáva nám potrebnú vlákninu, je nízkokalorická, vyvažuje na tanieri kalorickejšie zložky (bielkoviny, tuky) a prirodzene znižuje príjem škrobov, ako sú zemiaky, ryža, cestoviny a chlieb.
V zimnom období nám surová zelenina a šaláty až tak nechutia, preto si ju pripravujte ako pyré, pečenú, dusenú, varenú alebo vo forme hustých polievok.
Poradíte, ako upraviť tradičné vianočné recepty do výživnejšej verzie?
Aj vianočné jedlá sa dajú pripraviť z lepších surovín. Namiesto majonézy vo vianočnom šaláte použite jogurt, namiesto múky viac orechov, namiesto cukru med, prípadne trstinový alebo kokosový cukor. Vyprážať sa dá aj vo vyhriatej rúre s minimom tuku. Ja som si obľúbila teplovzdušnú fritézu, v ktorej môžem vyprážať dokonca úplne bez oleja a jedlá sú naozaj chutné a chrumkavé.
Je potrebné počas sviatkov obmedzovať sa? Alebo existuje spôsob, ako si dopriať bez výčitiek?
Treba si správne vyberať a mať disciplínu. Aj pri príprave jedál a výbere surovín sa dá staviť na zdravšie alternatívy. Ideálne je, ak 80 % jedálnička ostane aj počas sviatkov rovnakých, ako máme v bežnom živote, a 20 % zaradíme aj iné sviatočné jedlá a nápoje. Pridajte pohyb, aby ste zmenu v jedálničku kompenzovali a ostali bez dôsledkov.
Na strane druhej, problémom je aj to, že nemáme mieru. Ako môžeme efektívne kontrolovať porcie jedál počas vianočných osláv?
Veľkosť porcie je alfa a omega. Keď aj zjem niečo „zakázané“, je veľmi dôležité, koľko toho zjem. Ja sa riadim pravidlom, naberiem si 1 tanier, približne 1/2 taniera tvorí zelenina, 1/3 taniera tvorí bielkovina a zvyšok príloha ako chlieb, pečivo, ryža či zemiak.
Dá sa zabrániť prejedaniu sa pri rodinných stretnutiach a tiež „nátlaku“ všetko ochutnať?
Rodinné stretnutia nie sú každý deň a celý deň. Hodovať predsa nemusíme stále. Štedrú večeru aj silvestrovskú oslavu si užite bez obmedzenia. Avšak máme pred sebou približne 2 týždne, preto zaraďte medzi sviatkami a po sviatkoch aj odľahčené prísne dni, keď si dáte ľahšie jedlo, žiadny alkohol a zaradíte viac pohybu. Ak ste presvedčení, že ochutnať nechcete, odoláte.
Je dôležité zachovať si či zvýšiť fyzickú aktivitu aj cez Vianoce?
Naučte sa kompenzovať kalorickejšie jedlo zvýšením pohybu. Chodiť na dlhé prechádzky a prípadne zaradiť doma cvičenie každý deň.