Adaptogény vám v starostlivosti o zdravie nemôžu chýbať.Shutterstock
StoryEditor

Adaptogény: Prečo sú také dôležité pre vaše zdravie?

26.10.2024, 14:00
Zdravie

Snažíte sa hľadať vždy prírodné alternatívy, ako ochrániť svoje telo pred rôznymi chorobami, vírusmi, baktériami a oxidačným stresom? Siahnite po adaptogénoch. Vďaka týmto látkam, ktoré sa väčšinou nachádzajú v bylinkách, ale aj hubách, nadobudne vaše telo stratenú rovnováhu a bude oveľa odolnejšie.

Adaptogény by ste mali užívať pravidelne, najmä ako prevenciu. Ak však máte hektické či stresujúce obdobie, ich užívanie je ešte o niečo dôležitejšie.

Celá škála účinkov

Vďaka tomu, že sú adaptogény bohaté na antioxidanty, majú ochrannú funkciu. Chránia bunky pred voľnými radikálmi, oxidačným stresom a pred ich poškodením. Vďaka adaptogénom budete oveľa lepšie zvládať stres, ale aj psychickú záťaž, pretože prirodzene znižujú hladinu kortizolu, stresového hormónu. Navyše pozitívne pôsobia aj na pamäť a celkovú koncentráciu. Akonáhle začnete pravidelne užívať adaptogény, odrazí sa to aj na vašej energii. Budete oveľa vitálnejší, a budete podávať lepší výkon. Tieto látky účinne bojujú aj proti únave. V neposlednom rade zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri budovaní imunity a celkovej obranyschopnosti organizmu. Okrem toho majú protizápalové účinky a tiež sú prostriedkom, ako sa zbaviť prípadných infekcií. 

Kde ich nájdete?

S produktami, ktoré obsahujú tieto prírodné látky ste sa už iste stretli. Väčšinou ich môžete nájsť vo forme čajov či tabliet. Zdrojom adaptogénov sú napríklad huba reishi, rastlina tulsi, sibírsky ženšen, rhodiola či už dobre známa aswanghanda. Každá z týchto rastlín má blahodarný vplyv na váš organizmus. 

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. október 2024 14:02