Miška má najväčšiu oporu v manželovi Milanovi.Instagram/Michaela Králiková Markovičová
StoryEditor

Michaela Markovičová už má po operácii: „Opustila som sa, ale potom som sa našla“

24.10.2024, 18:00
Celebrity

Bývalá hviezda šou Masterchef, Michaela (Králiková) Markovičová (39), podstúpila dlho plánovanú mastektómiu. Odstránili jej oba prsníky a emócie, ktorými si Miška prešla nemôže pochopiť nikto, kto nič podobné nezažil. Krik, plač, hnev, ale aj smiech cez slzy. To všetko a ešte omnoho viac.

Miška sa pre operáciu rozhodla dobrovoľne, keď zistila, že má v sebe gén, ktorý bol príčinou úmrtia niekoľkých členov jej rodiny.

Šanca na záchranu

Miška pred pár týždňami šokovala verejnosť fotografiou z nemocnice, na ktorej mala previazaný hrudník. To, že plánuje mastektómiu prsníkov avizovala už pred pár mesiacmi, keď zistila, že aj u nej bol nájdený gén, ktorý bol príčinou úmrtia niekoľkých členov jej rodiny: „Zistili mi mutáciu génu BRCA /PALP2. Hereditárny syndróm, ktorý ma vystavuje hrozbe rakoviny prsníka, vaječníkov a pankreasu.“ Keď už bolo všetko naplánované a mala ísť na operáciu, počas predoperačných vyšetrení bol u nej nájdený nález. Mama troch detí musela podstúpiť biopsiu a tiež dva týždne, ktoré patrili určite medzi tie najhoršie v jej živote. Napokon výsledky ukázali, že nešlo o zhubný nádor a Miške sa tak potvrdilo, že jej rozhodnutie konať včas, je správne.

Po operácii

Keď si pred pár rokmi nechala dobrovoľne odstrániť prsníky z rovnakých dôvodov Angelina Jolie, vznikli dva tábory. Jeden tábor fanúšikov mal pre toto konanie pochopenie a podporoval ju a pre ten druhý to bol nepochopiteľný krok, ktorý mali potrebu kritizovať. Našťastie sa môže rozhodnúť každý sám a túto šancu využila aj Miška. Tá už má pár dní po operácii, ktorá jej zmenila život. To, čo si za posledné dni prežila si mnohí nevieme ani predstaviť: „Plakala som? Plakala. Kričala som? Kričala. Bála som sa? Neskutočne. Ľutovala som sa? Verte, že áno. Videla som dno. Ale potom aj nádej. Opustila som sa, ale potom som sa našla. Posledné týždne mám emócie ako na vlnách. Od sarkazmu, humoru, vážnosť až po sebaľútosť a beznádej. Kto toto nezažije, nikdy nepochopí. Ale jedno viem, že my ženy zvládneme viac než si dokážeme predstaviť. Asi som na seba aj trochu hrdá.“

Choďte na prevenciu!

Október je venovaný šíreniu povedomia o prevencii rakoviny prsníka. K tomu vyzýva všetky ženy aj samotná Miška: „Veľa žien mi písalo, či toto bolo nutné, či som nechcela menšiu operáciu. Nikdy, naozaj NIKDY ma nenapadlo, že si dám vybrať len to. Hneď som si vybrala radikálnu mastektómiu, pretože to šialenstvo posledných týždňov už nechcem zažiť. Zastavil sa mi život. Strávila som celé dni na onkológii a chirurgii. Názor všetkých lekárov bol jednotný. Genetika + hraničná biopsia + suspektné MRI = radikálne riešenie.“ Nezabúdajte na seba a choďte aj Vy na prevenciu! Práve tá vám možno zachráni život!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. október 2024 18:19