Shutterstock
StoryEditor

Zomrel vyhľadávaný lekár: Bol priekopníkom v oblasti prenatálnej diagnostiky

08.10.2024, 11:47
Zdravie

Česká vedecká komunita oplakáva smrť významného genetika, gynekológa a pôrodníka Karla Čutky, ktorý v pondelok vo veku 74 rokov podľahol vážnej chorobe. Čutka bol priekopníkom v oblasti prenatálnej diagnostiky. Založil Centrum lekárskej genetiky v Českých Budějoviciach, kde bol riaditeľom.

Odchod Karola Čutky je veľkou stratou nielen pre jeho rodinu a kolegov, ale pre celú lekársku komoru. Svoj život zasvätil zlepšovaniu starostlivosti o tehotné ženy a ich nenarodené deti. Vďaka jeho úsiliu sa u nás celkovo zlepšila dostupnosť prenatálnej diagnostiky, čo umožnilo mnohým rodičom získať dôležité informácie o zdraví svojho dieťaťa ešte pred narodením. Čutka bol presvedčený o tom, že včasná diagnostika môže výrazne zlepšiť šance dieťaťa na zdravý život.

Najskôr Čutka pracoval v budějovickej nemocnici, v ktorej sa neskôr stal primárom. Zlomovým okamihom pre neho bolo založenie Centra lekárskej genetiky v roku 1997. Prvá súkromná spoločnosť špecializujúca sa na prenatálnu diagnostiku v južných Čechách pomohla veľkému množstvu tehotných žien, ktoré zvažovali potrat. Čutka sa snažil šíriť povedomie o tom, že v prípade zistenia niektorých chýb s dobrou prognózou, akými sú srdcové chyby, rázštep pery a pod. nie je potrebné tehotenstvo ukončovať.

Na otca budem vždy spomínať ako na húževnatého a neúnavného človeka, ktorý žil svojou rodinou a prácou. Potrebnosť centra prenatálnej diagnostiky vnímal už pri svojom pôsobení v českobudejovickej nemocnici, kde sa túto myšlienku snažil aj presadiť. Vo svojom snažení bol tak neodbytný, až sa o ňom začalo hovoriť: ‚Hladu a Čutky sa nezbavíš‘,“ opísal otecka pre CNN Prima NEWS jeho syn, ktorý po ňom prevezme žezlo.

Karel Čutka bol nielen vynikajúcim lekárom, ale aj inšpiratívnym človekom, ktorý sa celý život venoval pomoci druhým. Jeho odkaz bude žiť ďalej v práci jeho nasledovníkov. Posledná rozlúčka s Karlom Čutkom sa koná 14. októbra o 14. hodine na cintoríne sv. Otýlie v Českých Budějoviciach.

image

Karel Čutka bol priekopníkom v oblasti prenatálnej diagnostiky.

Profimedia - AD HOC - MAFRA
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. október 2024 14:23