doc. Ladislav Kužela PhD., MPH., prednosta Gastroenterologickej kliniky SZU a UNBevita
StoryEditor

Gastroenterológ Ladislav Kužela: Naše črevá môžu rozhodnúť aj o tom, kto sa nám páči

02.10.2024, 13:00
Zdravie

Zaujímali ste sa niekedy o zdravie vašich čriev? Črevný mikrobióm, ktorý sa nachádza prevažne v hrubom čreve, je akási skupina malých organizmov zodpovedná za veľké veci. Gastroenterológ Ladislav Kužela hovorí, že keď je črevný mikrobióm zdravý, pomáha nám nielen v tom, aby sme sa cítili dobre, ale pomáha nám udržiavať zdravie na mnohých úrovniach.

Na trhu je množstvo výživových doplnkov, rôzne probiotiká, prebiotiká, jačmeň, chlorella… Čo na to hovoríte? Pomôže niečo z toho, či je za tým väčšinou len správny marketing?

Skrátene povedané, výživové doplnky môžu síce mať miesto v podpore zdravia, ale pre zdravých jedincov nie sú nevyhnutné, ak títo dodržiavajú vyváženú a pestrú stravu. Pre zdravých ľudí, ktorí jedia vyváženú a pestrú stravu, je potreba výživových doplnkov minimálna. Väčšina potrebných živín sa dá totiž získať zo stravy. Výživové doplnky môžu byť užitočné v prípadoch, keď je strava nedostatočná alebo sú prítomné špecifické potreby, napríklad tehotenstvo, intenzívna fyzická aktivita, alebo ide o konkrétnu chorobu, respektíve ťažkosti, ako je napríklad hnačka.

Keďže ste na Slovensku najväčším odborníkom na túto tému, napadá mi otázka na záver, ako sa vy staráte o svoje zdravie a o svoj mikrobióm, aby fungoval čo najlepšie?

Môj jedálniček pozostáva z celostnej (bez ultraprocesovaných výrobkov) rastlinnej stravy. Snažím sa taktiež denne o fyzickú aktivitu v trvaní aspoň pol hodiny, denne meditujem, pravidelne praktizujem tzv. Joga Nidra, denne sa otužujem a snažím sa aj o čo najkvalitnejší spánok v trvaní aspoň 7 hodín. Samozrejme, nie všetky dni sa to darí na 100 %, ale dôležitá je konzistentnosť a ideálne je, že sa mi podarilo z týchto návykov si spraviť rutinu, na ktorú sa každý deň teším, a ak ju nemám, tak mi veľmi chýba.

 

doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH

Uznávaný gastroenterológ, autor mnohých odborných publikácií, vysokoškolský pedagóg, bývalý hlavný odborník MZ SR pre gastroenterológiu. Dlhé roky pôsobil aj ako riaditeľ najväčšej detskej nemocnice v strednej Európe. Ladislav Kužela je presvedčený, že len liečiť nestačí. Veľmi dôležitý je aj prístup a komunikácia. Pacient je pre neho vždy partnerom v diskusii.

5 jednoduchých rád pre zdravie čriev

Jedzte minimálne 30 rastlín za týždeň. Výskum ukázal, že čím širšiu rozmanitosť rastlín jete, tým rôznorodejší býva váš črevný mikrobióm. Môže sa vám zdať, že číslo 30 je veľa, ale keď vezmete do úvahy, že k „rastlinám“ patria orechy, semená, strukoviny, celozrnné výrobky, korenie, bylinky, ovocie a zelenina, je to oveľa jednoduchšie.

Jedzte dúhu. Ovocie a zelenina získavajú svoje svetlé farby z tzv. polyfenolov, čo je vlastne istý typ obrannej chemikálie, ktorá chráni rastlinu, zároveň vyživujú naše dobré črevné mikróby a aj potláčajú rast zlých (zápalových) baktérií. Jedením čo najrôznejších pestrofarebných druhov ovocia a zeleniny kŕmite množstvo rôznych mikróbov, ktoré zase podporujú vaše zdravie.

Dajte si každý deň trochu fermentovaného jedla, ktoré sa ukázalo, že dokáže zvýšiť tzv. diverzitu (rozmanitosť) črevného mikrobiómu. Táto je dokázateľne spojená nielen s čo najlepším črevným, ale aj celkovým zdravím. Aby ste získali maximum ich probiotických výhod (fermentované potraviny totiž obsahujú probiotiká – zdraviu prospešné mikróby), skúste ich zakomponovať do jedál, napr. miešaním kefíru do šalátových dresingov alebo pridávaním kyslej kapusty a kimchi do sendvičov, šalátov a dajte si ich aj ako prílohu do polievok.

Doprajte svojmu črevu odpočinok. Znamená to, že sa pokúste jesť iba počas 12 hodín, zvyšných 12 hodín (zarátajte do toho aj noc) dajte vášmu črevu od jedla (tekutiny ako voda a čaj alebo káva sú povolené) oddych. Toto umožní určitým mikróbom doslova vyčistiť vašu črevnú výstelku a udržať ju tak čo najzdravšiu, čo je dôležité na podporu zdravých čriev a imunitného systému.

Znížte na minimum spotrebu tzv. ultraspracovaných potravín. Ultraprocesované jedlo je potravina, ktorá prešla mnohými krokmi spracovania v továrni. Takéto jedlo obsahuje veľa pridaných látok, ako sú konzervanty, farbivá, sladidlá, príchute a iné chemické prísady. Typickými príkladmi sú napr. slané snacky, sladké nápoje, hotové jedlá, instantné polievky a mrazené pizze. Tieto potraviny často obsahujú málo prirodzených zložiek a veľa umelých prísad, aby mali dlhšiu trvanlivosť a atraktívnu chuť. Ukazuje sa, že majú doslova škodlivý vplyv na zdravie našich čriev. Pokúste sa preto urobiť jednoduché výmeny. To znamená v strave zameniť ultraprocesovanú potravinu za domáce, potravinovým priemyslom nespracované potraviny všade tam, kde je to možné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. október 2024 13:02