V gaštanoch sa toho ukrýva viac, než by ste si mysleli.dreamstime
StoryEditor

Gaštany: Skvelá pochúťka pre vaše zdravie. Prečo by ich mali jesť najmä starší ľudia?

11.09.2024, 08:00
Zdravie

Jeseň so sebou prináša aj zber rôznych chutných, ale predovšetkým zdravých plodov. K nim bez pochýb patria aj gaštany. Možno by vám ani nenapadlo, koľko živín v sebe práve tieto chutné plody ukrývajú. Najedzte sa ich preto dosýta, kým ich sezóna vrcholí.

Viete o tom, že gaštany sú považované za orechy a zároveň ovocie? Tak sa teda pozrime, čo ponúkajú vášmu zdraviu.

Mix živín

Tieto orechy v sebe ukrývajú množstvo cenný látok. Okrem vitamínu C a vitamínov skupiny B sa v nich ukrýva aj vitamín K. Z minerálov treba určite spomenúť mangán, železo, zinok, draslík, ale aj fosfor a meď. Sú zdrojom bielkovín, ale aj tukov, sacharidov a vlákniny. Aj vďaka tomu sú gaštany považované za plnohodnotnú potravinu.

Trávenie

Práve vláknina je nápomocná pri riešení rôznych tráviacich problémov. V 100 gramoch gaštanov sa jej ukrýva zhruba 6g. To je dosť na to, aby pomohla pravidelnému a bezproblémovému vyprázdňovaniu a tiež zlepšenej peristaltike čriev. V črevách, ako dobre viete sa buduje aj vaša imunita. Preto je veľmi dôležité udržiavať ich v zdraví. A aj s tým vám pomôžu práve gaštany. Gaštany chránia probiotické prostredie v črevách, čo je pre ich zdravie veľmi dôležité. Zároveň majú pozitívny vplyv aj na trávenie.

Zdravé srdce

Už spomínaný draslík veľmi dobre vplýva na celkové zdravie srdca a pomáha predchádzať rôznym kardiovaskulárnym ochoreniam. To však v kombinácii s antioxidantami, ktorých je v gaštanoch viac než dosť. A nielen srdce z nich bude profitovať. Chránia váš organizmus pred zápalmi a tiež voľnými radikálmi, ktoré môžu byť príčinou rôznych ochorení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. september 2024 08:02