Emočné prejedanie sa je častým problémom, avšak má riešenie.Dreamstime
StoryEditor

Zastavte emočné prejedanie sa, raz a navždy. Odhaľte jeho príčiny a rozpoznajte skutočný hlad

04.09.2024, 12:00
Zdravie

S týmto problémom často zápasí mnoho žien. Hľadanie útechy v jedle, zajedanie našich problémov a nekontrolovateľné emočné prejedanie sa. Aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá, naše pocity sú úzko prepojené aj so stravou. Často krát práve v tom negatívnom slova zmysle. Ak opakovane máte potrebu jedlom kompenzovať iné problémy, alebo jesť bez pocitu hladu, môže ísť o vážny problém. Avšak aj takéto situácie majú riešenie.

Odborníci spísali niekoľko rád, ktoré pomohli mnohým ľuďom. Tu je niekoľko tých najčastejších.

Zdravá strava je základ

V prvom rade, snažte sa za každých okolností vyskladať si zdravý a najmä pestrý jedálniček. Vo svojej strave by ste mali mať dostatok vitamínov, bielkovín, tukov aj sacharidov. Len v takomto prípade predídete nečakaných chutiam či záchvatom, ktoré nedokážete regulovať. Pokojne si v rozumnej miere doprajte aj cukor či vaše obľúbené jedlá. Ak sa väčšinu času stravujete vyvážene, zdravo a plnohodnotne, telu ani náhodou neublížite. Práve naopak. Ak budú vaše jedlá obsahovať naozaj všetko potrebné, je menšia pravdepodobnosť, že budete mať potrebu sa prejedať.

Dbajte na vzťahy a spokojnosť

S naším fyzickým zdravím samozrejme súvisí aj to psychické. Zamerajte sa na vaše vzťahy a na kvalitu života, ktorý žijete. Robte to, čo vás baví, trávte čas s tými najbližšími a dbajte na svoju spokojnosť naozaj vo všetkých sférach. Pokúste sa o vašom probléme porozprávať s vaším okolím. Pomoc od druhých môže byť práve v tomto prípade veľmi prínosná.

Nastavte si režim

Poslednou efektívnou radou je to, aby ste si nastavili režim. Vnímajte vaše telo a počúvajte, čo skutočne potrebuje. Niekomu vyhovuje jesť štyri až päť krát denne, inému o niečo menej. Nastavte sa tak, ako vám to najviac sedí a týchto pravidiel sa držte. Neprekračujte ich a verte mi, budete sa cítiť oveľa lepšie. Pite dostatok tekutín a jedzte len vtedy, keď ste si istí, že ste skutočne hladní. Pracujte na svojich emóciách a snažte sa ich nespájať s tým, čo máte na tanieri. Ak sa vám to podarí, zaručene budete viesť spokojnejší život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. september 2024 09:08