Akné treba liečiť odborne. Nie podľa sociálnych sietí.dreamstime
StoryEditor

Na TikToku sa rozšíril ďalší trend: Spálenie pokožky ako forma liečby akné. Aká je reakcia dermatológa?

19.08.2024, 11:47
Zdravie

Neverte proste všetkému čo vidíte. Na sociálnych sieťach sa opäť rozšíril nebezpečný trend, kde influenceri nabádajú ľudí, aby si akné na tvári liečili spálením pokožky na slnku bez akéhokoľvek ochranného faktora. Situáciu už začal riešiť aj samotný TikTok, kde sa videá objavujú. Rozhodnutie platformy potvrdil aj hovorca TikToku, ktorý povedal, že takéto videá okamžite sťahujú, pretože sú nevhodné a porušujú pravidlá ich komunity. 19-ročná TikTokerka Haley Wenthold hovorí, ako si vyliečiť akné spálením pokožky.

Influencerka Haley tvrdí, že UV žiarenie má potenciál vyliečiť akné a na záver hovorí, že to naozaj funguje. Video malo neskutočných 1,8 milióna videní. Čo na tento typ "liečby" hovorí dermatologička? „Na prvý pohľad sa môže zdať, že slnko pokožke s akné pomôže a zápal zahojí, pravdou však je, že zapálená pleť je ešte viac namáhaná a keď sa spáli, nadmerne sa vysúša, čo následne v hlbšej vrstve pokožky vedie k nadmernej tvorbe mazu, aby suchú pleť premastila. Cyklus s tvorbou akné sa potom opakuje a zhoršuje, koža hrubne, je suchšia, drsnejšia, nemá jednotný odtieň a pribúdajú na nej vrásky. Spálená koža sa navyše ťažšie hojí, a tak sa zvyšuje riziko vzniku jaziev, po ktorých ostávajú bledé stopy. Nová pleť je totiž prirodzene bledšia ako tá opálená a samozrejme citlivejšia na slnko, čo môže viesť k fotoagingu – tzv. rýchlejšiemu fotostarnutiu pleti a teda aj k nadmernej tvorbe pigmentových škvŕn. Zároveň nesmieme zabúdať na fakt, že časté spálenie pokožky prispieva k tvorbe melanómu – najzákernejšej forme rakoviny kože,“ hovorí dermatologička, MUDr. Adriana Tomeková.

Sociálne siete TikTok či Instagram sú známe tým, že sa na nich stále častejšie objavujú aj nevhodné videá, kde ľudia či influenceri nabádajú na rôzne vychytávky a trendy. Väčšinou vyzývajú mladých ľudí, aby skúšali rôzne nezmyselné aktivity za účelom zviditeľniť sa. Pre mnohých, ktorí sa takéto trendy pokúšajú napodobniť, sa to však končí minimálne s poškodením ich vlastného zdravia, niekedy aj s trvalými následkami.

Nesledujte nezmysli a vyhodnocujte racionálne

„Sociálne siete sú plné rôznych videí, kde sa ľudia snažia čo najviac zaujať a často prichádzajú s nápadmi, ktoré sú extrémne, nezmyselné až nebezpečné. Akné je problém, ktorý treba riešiť zvnútra, starať sa o pleť pravidelne, šetrne, hydratovať ju a nie ešte viac stresovať nezmyselnými tipmi virálnych videí, ktoré zaručujú možno chvíľkovú vyššiu sledovanosť, nie však požadovaný výsledok. V skutočnosti prinášajú pleti viac škody než úžitku a niekedy aj trvalé následky v podobe hlbokých jaziev či drsnej, nerovnomernej a zničenej pleti s chronickým zápalom a rozšírenými pórmi,“ dodáva skúsená lekárka k liečbe akné. ​

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. september 2024 15:39