S popáleninami si poradia aj suroviny, ktoré máte bežne doma.dreamstime
StoryEditor

Popálili ste sa? Prvú pomoc vám poskytnú aj potraviny, ktoré máte bežne doma

16.08.2024, 14:00
Zdravie

Poznáte to, nech sa snažíte akokoľvek, niekedy sa vám jednoducho bude lepiť smola na päty a nešťastie si vás nájde vo chvíli, keď to vôbec nečakáte. Jedným z najčastejších úrazov sú popáleniny. Nepríjemnú bolesť vám spôsobí už aj letmý dotyk s horúcim hrncom, viete si teda predstaviť, čo asi musí prežívať človek, ktorý má vyšší stupeň popálenia? Dôležitá je lekárska, ale aj prvá pomoc.

S každou popáleninou samozrejme nemusíte hneď utekať k lekárovi. No ani poranenia nebagatelizujte. Na poriadny problém si môžete zarobiť najmä ak ide o rozsiahlejšie popáleniny.

Niekoľko stupňov

V prípade popálenín sa rozlišujú štyri stupne, pričom prvý je najmenej závažný. Sprevádzaný je síce bolesťou, no tá po pár minútach pominie. Pri druhom stupni popálenia okrem bolesti môžete očakávať aj začervenané miesto popálenia a tiež pľuzgier. Takéto popálenie sa zväčša zahojí v priebehu týždňa. Tretí a tiež štvrtý stupeň si už vyžaduje aj lekársku pomoc a v mnohých prípadoch dokonca hospitalizáciu. Ojedinelá nie je ani transplantácia kože. Ak ide o bežné popáleniny, o ktorých by mohli hovoriť najmä gazdinky, potom vám môžu pomôcť aj potraviny, ktoré máte bežne doma.

Chlaďte

V prvom rade je potrebné popálené miesto chladiť. Práve prúd studenej vody, či ponorenie postihnutého miesta do nej vám poskytne prvotnú úľavu. Zároveň chlad bráni tomu, aby sa tkanivách ďalej rozširovalo teplo. Pokiaľ je to možné, postihnuté miesto chlaďte čo najdlhšie. Ale postupne, aby ste si miesto nepodchladili.

Toto vám pomôže

S popáleninami si poradí aj ocot, do ktorého namočíte gázu a priložíte ju na popáleninu. Rovnako vám poskytne úľavu od bolesti aj nastrúhaný zemiak, ktorý zabalíte do bavlnenej tenkej vreckovky, alebo handričky. K overeným radám starých mám patrí aj prikladanie tenkej vrstvy šupky, ktorá sa nachádza na dužine cibule, ale tiež odvar z harmančeka, samozrejme poriadne vychladený. Ten vám poskytne nie len pocit úľavy, ale má aj regeneračné a hojivé účinky. všetky tieto tipy môžete použiť aj na spálenú kožu, ak podceníte silu slnečných lúčov. A nesmieme zabudnúť ani na liečivé schopnosti aloe vera. Práve táto rastlina obsahuje gél, ktorý vám poskytne okrem úľavy aj liečbu popálených miest a urýchli samotné hojenie.

image

Prvú pomoc vám poskytne studená voda, ale aj aloe vera.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. september 2024 18:59