Soľ do kúpeľa s prímesou levandule môže byť aj originálnym darčekom.dreamstime
StoryEditor

Vyberte sa na zber levandule. Vyrobte si z nej kondicionér, masku na tvár, ale aj voňavú soľ do kúpeľa

16.08.2024, 08:00
Zdravie

Levanduľa v týchto dňoch zdobí nejednu záhradku, ale aj polia, na ktorých sa pestuje. Neodkladajte zber týchto kvetov. Okrem kytičky, ktorá zútulni váš domov však nezabudnite aj na liečivé účinky tejto rastliny. Môžete si z nej vyrobiť produkty, za ktoré by ste inak v obchode vyhodili kopec peňazí.

Zdravá pleť

Levanduľa má upokojujúce účinky a preto je vhodná aj na citlivú pleť. Aj tu využijete levanduľový olej. Stačí ak pár kvapiek zmiešate s lyžicou medu a nanesiete na pleť. Po pätnástich minútach pleť opláchnite.

image

Levanduľový olej má blahodarný vplyv aj na vaše zdravie.

dreamstime

Levanduľový olej

Levanduľový olej, ktorý má skutočne široké využitie a to nie len na krásu, ale aj zdravie vášho organizmu si môžete vyrobiť práve z nazbieraných kytičiek týchto kvetov. Využite celú levanduľu, vrátane stoniek. Nastrihajte dostatočné množstvo levandule (aspoň dve až tri plné šálky), dajte ju do sklenenej nádoby a zalejte kvalitným za studena lisovaným panenským olejom. Ideálne sú v tomto prípade ricínový, hroznový, ale pokojne môžete použiť aj olivový olej. Levanduľu zalejte tak, aby bola v oleji celá ponorená a fľašu umiestnite na okno. Takto lúhovať ju nechajte aspoň šesť týždňov a následne olej cez gázu prelejte do fliaš z tmavého skla.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. október 2024 08:27