Očná lekárka Veronika Černáková.evita
StoryEditor

ROZHOVOR s očnou lekárkou Veronikou Černákovou: Aj oči môžu byť unavené

15.08.2024, 06:00
Zdravie

Únava sa prejavuje unavenými, suchými očami aj rozmazaným videním. Ničím výnimočným nie je ani bolesť hlavy, krku a ramien. Vedeli ste o tom, že v očiach sa nachádza kyselina hyalurónová a že žmurkanie je mimoriadne dôležité? O tom, ako predchádzať únave očí a aké nástrahy so sebou prináša, nám viac povedala skúsená očná lekárka MUDr. Veronika Černáková.

Naozaj nejde len o marketingový ťah?

 

Nie, nejde len o marketingový ťah. Pri dlhodobom sedení pri počítači alebo s mobilom v ruke sa nám okuliare s modrým filtrom určite zídu a oči to naozaj ocenia.

Ak si ich už zadovážime, ako ich správne používať?

 

Primárne by sa mali používať pri práci s počítačom, pri dlhodobom pozeraní televízie alebo keď pracujeme v miestnostiach s výrazným LED osvetlením. Nie je potrebné ich nosiť pri pobyte v prírode alebo pri šoférovaní.

Okrem únavy očí teda môžeme hovoriť, že ide o digitálnu únavu či syndróm počítačového videnia?

 

Dlhé pozeranie na digitálnu obrazovku môže spôsobiť syndróm počítačového videnia, ktorý sa prejavuje unavenými a suchými očami, rozmazaným videním, bolesťami hlavy, krku a ramien. Ľuďom môžu tieto príznaky veľmi znepríjemniť ich bežné fungovanie.

Je pravdou, že napríklad počas práce na počítači menej žmurkáme a práve žmurkaním sa oči zvlhčujú?

 

Žmurkáme naozaj menej. Za minútu by sme mali žmurknúť 10- až 15-krát. Dlhé pozeranie na obrazovku môže znížiť frekvenciu žmurkania až o 60 %. A práve ono, ako sama správne hovoríte, pomáha oko zvlhčiť, predchádzať tak suchému oku a odstraňovať z rohovky a zo spojovky nečistoty.

Takže žmurkať pravidelne a dôkladne?

 

Presne tak. Pravidelné a dôkladné žmurkanie je tým správnym kľúčom, ako si udržať naše oči dostatočne hydratované a odpočinuté. Každé žmurknutie obnovuje slzný film na povrchu oka a dáva signál slznej žľaze na tvorbu dostatočného množstva sĺz.

Veľa ľudí siaha práve po umelých slzách. Pomôžu?

 

Umelé slzy sú očné kvapky alebo gély, ktoré dokážu pacientom poskytnúť okamžitú úľavu od ťažkostí. Slúžia ako náhrada nedostatočného zvlhčenia povrchu oka a najčastejšie obsahujú kyselinu hyalurónovú, čo je látka prirodzene sa vyskytujúca v očiach. Do očí sa aplikujú opakovane počas dňa a dlhodobo.

A nie sú vo svojej podstate „návykové“?

 

Umelé slzy nie sú návykové. Práve naopak, sú skvelým pomocníkom. Môžu sa používať tak dlho a často, ako je to potrebné. Pri dlhodobom používaní sú ideálnou voľbou umelé slzy bez konzervačných látok.

Ako a akým správaním unaveným očiam predchádzať?

 

Veľmi dôležité sú režimové opatrenia. Najúčinnejším spôsobom, ako uľaviť unaveným očiam, je dopriať im oddych. Ak si však nemôžete dovoliť pravidelné prestávky, existujú možnosti, ako si pomôcť. Skúste pravidlo 20/20/20. Každých 20 minút sa na 20 sekúnd pozerajte na niečo vzdialené na 20 stôp, asi 6 metrov. Dôležité je zamerať sa aj na vhodné osvetlenie pracovného priestoru, nastavenie vzdialenosti od počítača. Stred obrazovky by mal byť mierne pod úrovňou očí. Upravte si tiež jas obrazovky a veľkosť písma. Veľmi dôležitá je správna korekcia prípadnej dioptrickej chyby.

Aké poškodenia očí môže z dlhodobého hľadiska únava očí priniesť?

 

Únavu očí by sme nemali podceňovať a ignorovať. Dlhodobé a intenzívne vystavovanie očí únave môže viesť k vzniku dioptrickej chyby alebo k zhoršeniu už existujúcej. Znížená frekvencia žmurkania môže viesť k vzniku syndrómu suchého oka alebo k jeho zhoršeniu. Ľudia pracujúci dlhodobo s digitálnymi technológiami sú viac ohrození rôznymi zápalmi spojovky alebo rohovky.

Ohrozený je tiež zrakový vývoj detí. Ako ho správne „podchytiť“?

 

Deti sú oveľa zraniteľnejšie ako dospelí, pretože ich oči nemajú rovnakú schopnosť filtrovať modré svetlo z obrazoviek. Príliš dlhý čas s mobilom v ruke zvyšuje enormným spôsobom vznik krátkozrakosti a porúch so zameraním pozornosti. Ak chceme chrániť oči našich detí, je potrebné obmedziť čas strávený pre televíznou obrazovkou alebo so smartfónom v ruke.

Môže únava očí tiež poukazovať na nejakú očnú chorobu alebo problém so zrakom, ktorý si vyžaduje diagnostiku a následnú liečbu?

 

Pacienti s unavenými očami sa často sťažujú na rozmazané alebo až dvojité videnie, čo však môže byť príznakom závažnejšieho ochorenia. Za červenými očami sa môže skrývať zápal alebo alergia. Rovnako sú na únavu očí náchylnejší pacienti so skrytou dioptrickou chybou. Preto ak ťažkostí pretrvávajú alebo sa stupňujú, je dobré vyhľadať očného lekára. Podstúpiť diagnostiku a následnú liečbu základného ochorenia.

Hoci únavu očí cítime, vidieť ju aj pri pohľade do zrkadla. Neprospieva teda ani nášmu vzhľadu...

 

Určite áno. Nikto z nás nechce chodiť po svete s červenými, unavenými a opuchnutými očami. Oči sú oknom do našej duše. Prezradzujú veľa o našom zdraví.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. september 2024 00:00