Očná lekárka Veronika Černáková.evita
StoryEditor

ROZHOVOR s očnou lekárkou Veronikou Černákovou: Aj oči môžu byť unavené

15.08.2024, 06:00
Zdravie

Únava sa prejavuje unavenými, suchými očami aj rozmazaným videním. Ničím výnimočným nie je ani bolesť hlavy, krku a ramien. Vedeli ste o tom, že v očiach sa nachádza kyselina hyalurónová a že žmurkanie je mimoriadne dôležité? O tom, ako predchádzať únave očí a aké nástrahy so sebou prináša, nám viac povedala skúsená očná lekárka MUDr. Veronika Černáková.

Unavené oči môžu byť dôsledkom rôznych faktorov. Ktoré k nim patria najčastejšie?

 

Únava očí alebo astenopia je bežný stav, ktorý sa vyskytuje z nadmerného používania a zaťažovania očí. Medzi najčastejšie faktory patrí jednoznačne nadmerné sledovanie televíznych obrazoviek, používanie mobilných telefónov či práca za počítačom. Nesmieme zabudnúť ani na prostredie, v ktorom pracujeme, či už klimatizované, alebo nadmerne prašné. V neposlednom rade sa na únave očí významne podieľa aj nedostatok spánku a stres.

Je to zároveň aj dôsledok životného štýlu, ktorý vedieme?

 

Určite áno. Súčasný životný štýl ľudí v produktívnom veku je bez pochýb hlavnou príčinou unavených očí. Dôvodom, prečo mladí ľudia pociťujú nepohodlie očí, sú dlhé hodiny strávené pred notebookom a s mobilom v ruke.

Aké sú príznaky unavených očí? Môžeme hovoriť o ochorení či diagnóze?

 

Unavené oči sa najčastejšie prejavujú pálením, rezaním, svrbením, pocitom piesku až bolesťou v očiach. Medzi ďalšie príznaky, s ktorými prichádzajú pacienti do našich ambulancií, patria červené oči, pocit suchých očí alebo, naopak, nadmerné slzenie. Niektorí ľudia môžu pociťovať rozmazané alebo až dvojité videnie. Tieto príznaky môžu znížiť našu výkonnosť. Únava očí je skôr príznakom ako diagnózou.

Faktom je, že naše zrakové návyky za posledných niekoľko rokov prešli veľkými zmenami. Na smartfóny, počítače či televízne obrazovky sa skutočne každý deň pozeráme v priemere niekoľko hodín. Odborníci sa však zhodujú, že problémom je aj to, že to robíme v pohybe. V čom je to nebezpečné?

 

Žijeme veľmi uponáhľanú dobu. Určite mnohí z nás kontrolujú svoje smartfóny aj počas chôdze, čítame esemesky, komunikujeme. Treba si však uvedomiť, že náš zrak je výrazne nasmerovaný smerom nadol. Snažíme sa zamerať na písmenká a obrázky, ktoré sú pri našej chôdzi tiež v pohybe. Oči sú príliš namáhané, potrebujú sa viac sústrediť. Pri chôdzi s mobilom v ruke musia naše oči neustále preostrovať z rôznych vzdialeností vo veľmi krátkom čase. To je pre naše oči, ale aj mozog veľmi náročné.

Displeje vyžarujú vysoké množstvo modrého svetla, ktoré síce v istej miere na fungovanie potrebujeme, na strane druhej je modré svetlo škodlivé...

 

Modrému svetlu sme vystavení takmer neustále, je všade okolo nás. Pomáha regulovať náš cirkadiánny rytmus alebo cyklus bdenia a spánku, zlepšuje náladu, posilňuje pamäť. Najväčším zdrojom modrého svetla je slnečné svetlo, ale vyžarujú ho aj notebooky, smartfóny, tablety a televízory. Znepokojujúce je naše vystavovanie modrému svetlu z digitálnych zariadení z dôvodu tesnej blízkosti a dĺžky času. Jeho nadmerné pôsobenie môže mať negatívny vplyv na naše oči.

Sú riešením špeciálne okuliare, ktoré modré svetlo eliminujú či blokujú?

 

Áno. Špeciálne okuliare s ochranou proti modrému svetlo zabezpečia, aby boli oči chránené, aj napriek hodinám stráveným pred obrazovkami alebo pod LED svetlami. Už dávno neplatí, že okuliare nosia len ľudia s dioptrickou chybou. Na trhu nájdeme aj okuliare bez dioptrií, s pridaním špeciálneho filtra, ktorý eliminuje modré svetlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 13:52