Detská pokožka sa od tej dospeláckej líši.dreamstime
StoryEditor

Deti a slnko: Ako chrániť najmenších pred silnými lúčmi nám vysvetlila známa dermatologička

08.07.2024, 11:25
Zdravie

To, v čom sa líši detská pokožka od tej dospeláckej a čo je vhodné mať napamäti, keď budeme tráviť s našimi deťmi čas vonku, sme zisťovali od dermatologičky Karolíny Baumgartnerovej.

Od akého veku je vhodné vystavovať dieťa slnku?

Uch, tak to začíname pekne zhurta. Dieťa do 3 rokov by malo byť na slnku (hovoríme o silnom jarnom a letnom slnku v najexponovanejších hodinách 10-16) čo najmenej, nemali by sa vôbec opaľovať a ich kožu sa snažíme pred UV lúčmi chrániť čo najviac. Bábätká do 6 mesiacov nepatria na priame silné slnko vôbec. S takýmto malým bábätkom by sme sa mali čo najviac zdržiavať v tieni, v kočíku ich chránime slnečníkom alebo špeciálnou slnečnou clonou. Prosím, hlavne nedávajte plienku cez otvor kočíka. Bráni cirkulácii vzduchu, z kočíka sa stáva sauna a bábu hrozí prehriatie.

Keď hovoríte, že dieťa do troch rokov by malo byť na slnku čo najmenej, čím sa líši detská pokožka od tej dospeláckej?

Dieťa nie je malý dospelý a pri koži to platí dvojnásobne. V koži dieťaťa sa nachádza menej melanínu – kožného pigmentu, ktorý zodpovedá za farbu pokožky, opálenie, ale najmä chráni bunkovú DNA pred jej zmenami vplyvom UV žiarenia. To, že tieto zmeny nepatria k tým dobrým, hádam ani nemusím hovoriť. Dieťa sa preto oveľa rýchlejšie spáli ako dospelák. Vrchná vrstva pokožky je u dieťaťa oveľa tenšia. Malé bábätko nemá ešte vyvinutú termoreguláciu, oveľa rýchlejšie sa prehreje a už malá plocha spálenia (najmä na hlavičke) môže byť nebezpečná. V neposlednom rade je detská koža citlivejšia, ako koža dospeláka. Preto by sme mali voliť aj kozmetiku veku vhodnú – tu hovorím najmä o detských SPFkách.

Aká je teda správna ochrana? Sú tam nejaké rozdiely vzhľadom k veku detí?

Všetky SPFká (teda krémy s ochranným faktorom) sú vhodné až od 6 mesiacov. Opakujem – úplne malé bábätká nepatria na slnko vôbec. Ich kožičku chránime bavlneným tenkým oblečením, slnečníkom, zdržiavame sa s nimi v tieni.

Pre väčšie (ale stále veľmi malé deti) od 6 mesiacov už môžeme siahnuť aj po produkte s SPF. Pre túto vekovú skupinu (cca do 2 rokov) volíme predovšetkým SPF s tzv. minerálnymi filtrami – zinc oxide a titanium dioxide, keďže bývajú lepšie tolerované a majú menšiu schopnosť alergizovať. Ich nevýhodou je, že sa ťažšie rozotierajú a veľa z nich zachováva biely povlak na koži. Nie je to však pravidlo pri každom minerálnom SPFku, už sa dajú nájsť aj také prípravky, ktoré toto nerobia a aplikujú sa na kožu ľahko. Od 2 rokov už môžeme siahnuť aj po filtroch chemických. V niektorých prípravkoch nájdeme dokonca filtre kombinované.

Stále ale platí, že na slnku by sme nemali byť celý deň...

Áno, nemali by sme zabúdať, že dieťa v najexponovanejších hodinách od 10-16 ozaj na slnko nepatrí. Okrem SPFka by malo byť vybavené aj pokrývkou hlavy a slnečnými okuliarmi s kvalitným UV filtrom. Tie odporúča Americká pediatrická asociácia už od 6 mesiacov života. Fámy o svetloplachosti sú už dávno vyvrátené. Pokiaľ sa ideme s dieťaťom kúpať, výborným pomocníkom je aj oblečenie na kúpanie s UV faktorom.

Viete nám prosím poradiť, na čo dávať pozor pri výbere krému na opaľovanie? Obsahujú aj detské krémy nejaké škodlivé zložky?

Pokiaľ ideme kupovať krém na opaľovanie pre dieťa, malo by spĺňať nasledovné. Hodnota SPF by nemala byť nižšia ako 50, volíme širokospektrálne filtre – také, čo ochránia nielen pred UVB zložkou, ale aj pred UVA spektrom slnečného žiarenia. Pre deti je fajn, ak je SPFko vodeodolné. Aj napriek tomu by sme však nikdy nemali zabúdať na reaplikáciu, ktorá je pri pobyte na slnku ideálna každé 2 hodiny. Po tomto čase totiž účinnosť prípravku klesá. Pokiaľ sme s detičkami pri vode, reaplikujeme radšej po každom kúpaní.

Sú bezpečné?

Kozmetické produkty predávané v rámci Európskej únie sú prísne kontrolované, bez obsahu zdraviu škodlivých zložiek. Som doslova alergická na tzv. green washing a strašenie ľudí toxickou kozmetikou. Istú dobu bolo v určitých kruhoch populárne na kožu aplikovať rôzne rastlinné oleje namiesto riadnych SPF. Takýto ľudia skončili často dokonca až s popáleninami. Hodnota SPF v takýchto olejoch totiž nie je viac ako 6 až 8.

Všetci rodičia chceme dopriať našim ratolestiam to najlepšie. Aké konkrétne produkty teda odporúčate?:)

Mojim pacientom vždy radím produkty, s ktorými mám ja sama dobrú skúsenosť. A tými sú v prípade detskej kože (tobôž pokiaľ sa jedná aj o kožu atopika) lekárenské značky. Majú za sebou klinické výskumy, používajú kvalitné UV filtre a sú výborne tolerované. Ako mama 6 ročnej dcéry som nikdy nechcela s jej kožou experimentovať, keďže z ambulancie viem, ako to môže dopadnúť. Takže každé leto siaham po overených značkách ako Bioderma, La Roche-Posay, Eucerin. Posledné roky sme si v našej rodine veľmi obľúbili aj švédsku značku EVY, ktorej produkty sú vo forme peny a garantuje až 6 hodinovú účinnosť.

Mamičky sa ma často pýtajú, či môžu použiť aj ony SPFko ich dieťatka. Jasné! Čo je dobré pre vaše dieťa je dobré aj pre vás. Naopak to však neplatí. Keďže koža dieťaťa je citlivejšia ako koža dospeláka, pre deti by sme mali vždy vyberať len produkty určené pre pediatrickú populáciu.

Ešte sa vrátim k bábätkám, lebo sama mám jedno doma a toto leto nás čaká prvá spoločná dovolenka pri mori. Na čo určite nezabudnúť pri tak malých deťom, ktoré by mali byť pred slnkom chránené?

Maminky malých detí veľmi oceňujú už spomínané oblečenie s SPF (pri oblečení sa to volá UPF), pod ktoré dieťa nemusíte natierať. Časti telíčka, ktoré nie sú kryté látkou však natrieť nezabudnite. Určite sa Vám na pláži zíde aj slnečník, alebo špeciálny stan s UV. Hlavička by mala byť tiež krytá – volíme klobúčik so šiltom, niektoré majú dokonca aj predĺžený zadný diel, ktorý kryje kŕčik. Nemenej dôležité ako natieranie je v teplých letných dňoch aj pravidelné umývanie bábätka. Kúpeľ raz denne je ozaj namieste. Záhyby umývame jemným mydlom alebo syndetom, ktoré nepodráždia pokožku. Čistá voda na umytie SPFka nestačí. Pokiaľ na koži zostáva povlak aj napriek mydielku, môžeme sa ho v kúpeli snažiť jemne zotrieť navlhčenou jemnou handričkou.

Tu ma ešte napadá otázka, či viete z praxe pomenovať najväčšie chyby, ktorých sa dopúšťame v spojitosti deti a slnko?

Musím povedať, že v posledné roky je informovanosť verejnosti (mamičiek a oteckov), čo sa týka škodlivosti UV žiarenia a jeho vplyvu (nielen) na detskú kožu, ozaj dobrá. Maminky vedia, že deti sa nemajú opaľovať, vyznajú sa pomerne dobre v produktoch a na deťoch nešetria. Ozaj málokedy sa stane, že sa stretnem v ambulancii s úplne neinformovanou osobou. Našťastie! K takým bežným chybám patrí aplikácia malého množstva prípravku, prípadne zabúdanie na jeho reaplikáciu. Ak sa dieťa chce aktívne zapojiť do natierania nechajme ho, ale vždy sa presvedčme, či je natreté dostatočne. Ďalej plienky cez otvory kočíkov, z toho mám vždy hrôzu keď to niekde vidím a nutkanie niečo povedať.J A poslednou vecou, ktorú by som vypichla, sú slnečné okuliare. Dieťa ich ozaj potrebuje, silné slnko môže spôsobiť poškodenie citlivých štruktúr oka. Ja sama som na ne zvykala dcérku od malinka a momentálne si ich už par rokov aktívne pýta sama.J

A ešte tu mám jednu otázku na záver. Aj keď sa niekedy snažíme, môže prísť k situácii, že sa dieťa spáli alebo dostane úpal. Ako najlepšie reagovať a čo v takomto prípade použiť?

Úpal je nielen nepríjemná, ale niekedy aj nebezpečná záležitosť, najmä čo sa dieťaťa týka. Prvá pomoc je chladiť kožu. Vlažná sprcha, následne priedušné voľné oblečenie z prírodných materiálov. Vyvarujte sa aplikácii mastných krémov na spálenú pokožku, dobre jej urobia chladivé gély a peny s obsahom aloe vera alebo panthenolu. Nezabúdajte ani na dostatočnú hydratáciu vodou. A určite sa následne pár dní úplne vyvarujte pobytu na slnku.

Ak dieťa vracia, je malátne, má zvýšenú teplotu, sťažuje sa na bolesti hlavy alebo sú na koži pľuzgiere, neváhajte vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

MUDr. Karolína Baumgartnerová

 V roku 2015 absolvovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského a následne pracovala na Detskom kožnom oddelení na Kramároch. Po návrate z materskej dovolenky pracuje v Lasercentrum Paracelsi, kde sa venuje najmä tvárovým dermatózam (problémom s pleťou), ale aj detským pacientom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. október 2024 11:27