Odborníčka na face teaping Barbora Kováčová​.evita
StoryEditor

Face taping alebo kinesio taping má vo svete krásy svoje nenahraditeľné miesto, skúste!

04.07.2024, 07:00
Zdravie

Stal sa hitom posledných rokov a niet sa čomu čudovať. Kinesio taping má vo svete krásy svoje nenahraditeľné miesto. Zabudnite na botox. Na ten máte skutočne ešte čas! V rozhovore nám to objasnila odborníčka Barbora Kováčová​.

S pribúdajúcim vekom klesá produkcia kolagénu a na tvári sa objavujú prvé vrásky. Okrem vhodnej starostlivosti o pleť si môžeme pomôcť aj tvárovým tapingom. O čo vlastne ide?

Ide doslova o prilepovanie kineziologických tapov na tvár, krk a dekolt podľa toho, čo chceme dosiahnuť. Po tejto metóde ženy siahajú prevažne vtedy, keď chcú „lifting“ – vypnutie alebo vyhladenie vrások, aj mimických. A to prírodnou cestou.

Používajú sa pri tejto neinvazívnej metóde rovnaké pásky, s akými sa bežne stretávame u fyzioterapeuta?

Áno, presne tak. Ide o príjemné flexibilné a súčasne pevné a účinné pásky. Pomáhajú kožu a svaly umiestniť do polohy, v ktorej zabezpečia požadovaný účinok. Napríklad, keď sa chceme zbaviť vrásky hnevu bez aplikácie botulotoxínu, najprv roztiahneme pokožku v mieste, kde sa nachádza, napneme ju a následne pásku aplikujeme. Pôsobiť sa necháva niekoľko minút až hodín. V tomto mieste sa aktivuje krvný obeh, môžeme cítiť jemné pulzovanie, prípadne zahrievanie.

Pointou face tapingu teda je, že sa uvoľnia, zrelaxujú svaly, ktoré sa inak bežne sťahujú. Aký efekt môžeme očakávať? Naozaj ide o lifting bez skalpela?

Určite áno, je to však podobné ako s cvičením. Ak si zacvičíte raz do roka, nemôžete očakávať výsledky. Taping tváre je nutné aplikovať v pravidelných intervaloch, aspoň 2x týždenne. Ideálne je začať jednou oblasťou, napríklad na hodinu, a čas pôsobenia predlžovať. Nebojte sa nechať pôsobiť tapy aj cez noc, pleť dokáže zázraky, keďže regenerácia tela, teda aj buniek pleti, prebieha v noci 2x rýchlejšie ako cez deň.

Na tvári sa nachádza veľa ciev a tiež lymfatických ciest, nemôžeme si laickým prístupom uškodiť? Je vhodnejšie zveriť sa v prvom kroku do rúk odborníka?

Správna aplikácia je zhora dolu, od stredu tváre do strán. Vždy podľa smeru toku lymfy. Taping môže byť veľmi nápomocný v odstraňovaní prebytočnej vody zadržanej v tvári, brade a krku. Určite je dobré ísť na prvé aplikácie k odborníkovi, ktorý vás techniku naučí, a potom pokojne pokračovať doma. Neviem, či by som sa ako laik riadila videami, ktorých je naozaj mnoho, no nie všetky ukazujú techniku správne.

image

ň

Existujú vo face tapingu obmedzenia? Začať po častiach alebo iba s jednou svalovou partiou?

Ideálne je naozaj začať jednou partiou tváre, nechať pleť, nech si zvykne. Pridávať čas, spolu s ním aj ďalšie svalové partie a prepracovať sa k tapingu celej tváre a krku. Na strane druhej sa táto metóda neodporúča, ak je pleť veľmi citlivá, nie zdravá či akýmkoľvek spôsobom narušená. Myslieť treba aj na prípadné reakcie kože na lepidlo a tap vyskúšať najprv na ruke.

Sú miesta, kam sa kinesiotapy neodporúča lepiť vôbec?

Tap nelepíme na očné viečka, je tam príliš tenká koža.

Face taping teda pomáha stimulovať svalovú pamäť a učí svaly zase pracovať. Je táto metóda vhodná na doma a ako často ju do rutiny aplikovať?

Pri naučení správnej techniky rozhodne áno. Ak si žena dokáže nájsť čas dvakrát v týždni, môže očakávať krásne výsledky.

Čo dokáže face taping ovplyvniť?

Dokáže zmierniť až limitovať akékoľvek vrásky na tvári, krku a dekolte. Čelo, vráska hnevu, nosoperová ryha, prevísajúce tkanivá na brade či očné vrásky. Dokáže zdvihnúť obočie, kontúry tváre, krk, tiež vrásky v dekolte.

Okrem správnej techniky treba na samotný taping pripraviť aj pleť. Ako?

Ak je pleť mastnejšia, stačí ju vyčistiť a dočistiť pleťovou vodou. Pásky lepíme na vysušenú pleť. Ak je pleť normálna až suchšia, pri prvých aplikáciách ju môžeme jemne nakrémovať, asi jednou tretinou krému, ktorý by sme normálne použili. Pri suchej pleti krémujeme vždy, aby sme vytvorili medzivrstvu medzi tapom a pleťou, a tým zabezpečili jeho jednoduchšie odstránenie

image

ň

.

Ako ho odstránime?

Jemným rolovaním popri koži. Môžeme odstraňovať nasucho a tiež tap navlhčiť vodou.

Od akého veku je face taping vítaným beauty pomocníkom? A môžu ho absolvovať aj muži?

Od 25. roku sa produkcia kolagénu výrazne znižuje a práve taping môže byť veľmi prínosnou prevenciou vzniku vrások. Aplikujeme však podľa potreby a odporúčam po konzultácii s odborníkom. Od 30 rokov môžeme začať aplikovať na pravidelnej báze, aj u mužov.

Kto je Barbora Kováčová?

K práci v oblasti krásy sa dostala prirodzene, počas štúdia na Univerzite Mateja Bela chcela pracovať a byť užitočná. Tak začala svoju cestu do sveta krásy, po boku a podľa príkladu mamy. Absolvovala akreditovaný kozmetický kurz. Počas štúdia na UMB odišla na rok študovať do Sydney, kde sa popri škole venovala práci v kozmetickej brandži. Po návrate z Austrálie si dokončila magisterské štúdium na Slovensku. a odišla za „veľkú mláku“ (Miami v štáte Florida), kde úspešne absolvovala školenie microbladingu, masérske, kozmetické, pedikérske a manikérske vzdelanie a urobila si štátne skúšky pre štáty Florida a Texas. V rodinnom salóne sa okrem toho venuje semipermanentnej pigmentácii obočia, rituálom krásy, diagnostike podľa tradičnej čínskej medicíny, psychologickej diagnostike ega, prírodnému botoxu, gua-sha masáži, moxovaniu, bankám a arómoterapii. Teda komplexnej ceste za krásou, rovnováhou a zdravím.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. júl 2024 07:02