Aftov sa zbavíte aj pomocou čajov, ktoré máte bežne doma.dreamstime
StoryEditor

Zbavte sa aftov v ústach vďaka babským radám. Niektoré suroviny fungujú rovnako dobre ako lieky

28.06.2024, 14:00
Zdravie

Mať ústa posiate aftami nie je nič príjemné. Samozrejme, že ideálne by bolo aftom predchádzať, no pokiaľ sa už malé pupienky v ústach objavili, zbavíte sa ich vďaka prípravkom, ktoré sú dostupné v lekárni, ale aj vďaka surovinám, ktoré máte bežne doma.

Ak mávate afty v ústach často, zvážte posilnenie vášho imunitného systému, doplňte niektoré vitamíny, alebo dbajte na dôkladnejšiu ústnu hygienu.

Príčiny vzniku aftov

Afty v ústach môžu vzniknúť z rôznych príčin. Najčastejšie ide o infekciu či baktérie, ale tiež môžu vznikať v období, keď máte viac stresu, alebo oslabený imunitný systém. V niektorých prípadoch je vznik aftov spôsobený nedostatočnou ústnou hygienou, alebo príliš tvrdou zubnou kefkou. Nehovoriac o tom, že vám môžu chýbať aj niektoré vitamíny. Doplňte najmä tie skupiny B.

Liečba

Liečbu by ste mali zahájiť hneď, ako sa objavia prvé afty. Ide o infekciu, ktorá sa veľmi rýchlo rozširuje. Ak chcete siahnuť po liečivách dostupných v lekárni, vyberajte si najmä kloktadlá, ktoré budú mať antibakteriálny a protizápalový účinok. V prípade, že sú afty bolestivé, nebude na škodu, ak budú tlmiť bolesť. K dispozícii máte aj rôzne gély, ktoré sa používajú lokálne. Ak afty zasiahli aj hrdlo, ideálne bude použitie spreja.

Vyliečte sa doma

Prvú pomoc v prípade, že vás začali trápiť afty vám poskytne aj kloktanie slaného roztoku. Dve lyžice morskej soli rozpustite v dvoch deci vlažnej vody a kloktajte niekoľkokrát za deň. Ak máte po ruke tea tree olej, aplikujte ho lokálne na afty. Chvíľu to síce bude nepríjemné, no je to účinný spôsob, ako sa aftov v ústach čo najskôr zbaviť. Na kloktanie tiež pomáha silný rumančekový, alebo šalviový čaj. Nezabudnite, že pár minút po tom by ste nemali piť ani jesť, aby sa účinky mohli naplno prejaviť. Na afty a ich liečbu tiež pozitívne pôsobí, ak ich potriete cibuľou, cesnakom, alebo ak požujete v ústach klinčeky a necháte ich pôsobiť. Sú antibakteriálne a pomôžu dokonca aj pri bolestiach zubov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. jún 2024 14:02