Ženské telesné procesy sú pomalšie, aj vytváranie tepla je zdĺhavejšie.dreamstime
StoryEditor

Vedci zistili, prečo je ženám stále zima: Oproti mužom sme v tomto úplne iné

10.06.2024, 17:00
Zdravie

Poznáte ten pocit, keď vám omŕzajú končatiny, huňatá deka nestačí a počas dlhých večerov sa jednoducho nedokážete zohriať? Chlad pretrváva, aj keď vedľa vás leží partner, ktorému je dokonalé teplo. Pridať na kúrení už naozaj odmieta a podľa jeho úsudku, je vo vašej obývačke príjemná a dostačujúca teplota. Nebojte sa, v takýchto pocitoch nie ste samy. Prežívajú ich tisíce žien a vedci dokonca prišli s vysvetlením, prečo je to tak! Chyba nie je v príliš tenkej pokrývke, ani v zlom vykurovaní. Zistili, že za tým stojí hneď niekoľko príčin.

Jednoducho máme teplejšie srdce, iný metabolizmus a rozdielne hormóny. Keď si po náročnom dni konečne ľahneme na náš pohodlný gauč, jediné po čom skutočne túžime je oddych. Dobrá káva, pútavý film a teplá deka. Ak však niektorú z týchto potrieb nemáme naplnenú, dokážeme rýchlo znervóznieť, však?

V tomto prípade sa zhodne pravdepodobne veľa žien. Teplo je základ, dokážeme sa pri ňom ľahko uvoľniť a perfektne zrelaxovať. Niekedy sa však stáva, že aj napriek hrubým ponožkám sú ženské končatiny neustále studené.  Poznáte to, ale naše polovičky tomu nie vždy rozumejú. Oni sa dokážu predsa zohriať oveľa rýchlejšie, niekedy na to ani nijaké pomôcky nepotrebujú! Koniec koncov, majú na to aj vedou podložené dôkazy. Prečo nám je vždy chladnejšie?

Za teplom stojí metabolizmus

Odborníci dlhodobo tieto otázky skúmajú, za posledné obdobie prišli s niekoľkými šokujúcimi zisteniami. Prvým z nich je náš metabolizmus. Zo začiatku sa možno nezdá, že práve to, čo sa deje v našich črevách by mohlo s takýmto problémom súvisieť.  Avšak aj takéto procesy sú prepojené a to celkom výrazne.

Nežnejšie pohlavie je zvyčajne nižšie, čo v mnohým prípadoch ovplyvní aj trávenie. Tým, že je nás, ako sa hovorí,,menej“ máme aj prirodzene pomalšie spracúvanie potravy. Veď viete. Večne hladní partneri naše porcie pravidelne dojedajú. A je to úplne v poriadku. Dievčenský metabolizmus je predurčený prijať menší objem stravy, ako ten ich. Vzhľadom na to, že ženské telesné procesy sú pomalšie, aj vytváranie tepla je zdĺhavejšie. Muži sa kvôli tomuto dôvodu zohrejú v porovnaní s nami oveľa šikovnejšie.

Ach, tie hormóny

Ak niekedy nedokážete nájsť odpoveď na otázky ohľadom svojho tela zvoľte overenú odpoveď. Hormóny. Je vysoko pravdepodobné, že vo väčšine prípadov trafíte klinček po hlavičke. Hormóny sú veľmi častou príčinou rôznych zmien v ženskom organizme. Neustále sa vyvíjajú a menia a vplývajú takmer na všetky aspekty každodenného života. A inak to nie je ani v prípade našej telesnej teploty.

Je vedecky dokázané, že organizmus žien disponuje hormónmi estrogén a progesterón, ktoré prispievajú k zvýšeniu teploty tela a pokožky. Estrogén rozširuje cievy v končatinách, čo spôsobuje, že do okolitého vzduchu sa môže vytrácať viac tepla. Takže v prípade, kedy nám je oveľa väčšia zima ako nášmu partnerovi, nezúfajme. Pravdepodobne za to nemôžeme, zapríčinili to zas raz naše hormóny.

Máme teplejšie srdce

Niekoľko dní dozadu profesionáli prišli s ďalším prekvapivým odhalením. Je všeobecne známe, že dámy sú citlivejšie a všetko v živote prežívajú oveľa viac, ako muži. Potvrdzujú to dokonca aj čísla!

Nedávno namerali, skutočne paradoxné údaje. Ženské srdce je údajne o niekoľko stupňov teplejšie, ako to mužské. Vedci z  University of Maryland School of Medicine hovoria, že každodenná telesná teplota žien je vyššia v porovnaní s mužmi. To znie presne naopak, ako by sme očakávali, nie? Dodali k tomu však vysvetlenie, ktoré už bude väčšine uzimených dám dávať zmysel.

Keďže naše telo je zvyknuté byť „teplejšie“, studený vzduch naň pôsobí oveľa viac. Máme síce teplejšie vnútornosti, avšak o to citlivejšie sme na okolité prostredie. Ta dá, ďalší dôvod na to, aby nám bola nekonečná zima je na svete.​

Či už sa radíte medzi ženy, ktorým je stále zima, alebo medzi tie, ktoré sú voči nej odolné, v niečom sme všetky rovnaké. Chceme či nie, prirodzene podliehame procesom, ktoré sa neprestajne v ženskom tele dejú. Emócie, pocity, menštruácia, cyklus, hormóny. Je nekonečne veľa oblastí, v ktorých sme identické a zároveň mimoriadne jedinečné. Byť ženou je nepochybne dar, aj keď niekedy si tie ľadové nohy a omrznuté ruky budeme musieť asi odmyslieť. Musíme jednoducho prijať, že toto sme my, ženy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. jún 2024 05:19