Je dôležité aj kedy a s čím vitamíny konzumujete.dreamstime
StoryEditor

Viete s čím a kedy by ste mali konzumovať vitamíny a doplnky stravy? Vyvarujte sa najčastejších chýb

10.05.2024, 08:00
Zdravie

S vitamínmi a doplnkami výživy sa za posledné roky roztrhlo vrece. Výrobcovia sa predbiehajú v tom, čo nové, lepšie či výnimočnejšie prinesú na trh a vy pod vplyvom reklám podľahnete takmer všetkému. Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, ale aj užívanie doplnkov výživy a vitamínov má svoje pravidlá. Ak sa ich nedržíte, sú to vopred vyhodené peniaze.

Horčík

Magnézium je jedným z minerálov, ktoré môžete skutočne bez obáv konzumovať všetci. Pozitívne vplýva na celkovú nervovú sústavu. Užívať by ste ho mali aj pri zvýšenom výkone, pričom vôbec nehovoríme len o tom športovom. Podporuje lepšie fungovanie celého tela a tiež jeho regeneráciu. Väčšina typov sa môže užívať počas celého dňa, s výnimkou magnézia treonát, ktoré by ste mali jesť pred spaním.

B komplex

B komplex, ako už z názvu vyplýva je komplex vitamínov skupiny B. Ak vám niektorý z týchto vitamínov chýba, odrazí sa to na kvalite vašej pleti, na rozštiepených nechtoch, ale pokojne aj na vlasoch, ktoré budú mdlé, budú mať oveľa väčšie sklony k štiepeniu či lámaniu. Rovnako by ste si ho mali nasadiť ak bývate často chorí a badáte, že váš imunitný systém potrebuje extra podporu. Ale aj pri zjavnom poklese energie a zvýšenej miere neopodstatnenej únavy. Užívať ho môžete ráno na lačno, ale aj po jedle. Najlepšie v doobedňajších hodinách.

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny v strave neviete častokrát získať v takom množstve, ako by telo potrebovalo. Je preto viac než žiadúce práve tieto kyseliny suplementovať. Konzumovať ich môžete hocikedy počas dňa a najlepšie bude, ak ich budete jesť spolu s jedlom. Ak sa však pozabudnete, nič sa nedeje a dajte si ich po jedle.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. október 2024 05:11