Chrápanie trápi každého tretieho človeka.dreamstime
StoryEditor

Cviky proti chrápaniu? Trvajú pár sekúnd a sú skutočne účinné

04.05.2024, 14:00
Zdravie

Partnerove chrápanie vám dokáže poriadne znepríjemniť nie len nočný odpočinok, ale aj život. Zaspať pri takomto hlučnom koncerte nie je vôbec jednoduché. A pritom stačí tak málo, jednoduché cvičenie, vďaka ktorému sa chrápania zbavíte raz a navždy.

Chrápanie stojí aj za mnohými partnerskými problémami. Z dôvodu nevyspatia je druhá strana oveľa viac podráždená a ani odchody zo spoločnej spálne vzťahu neprospejú.

Nebezpečné chrápanie?

Z výskumov vyplýva, že spravidla chrápe oveľa viac mužov než žien. Častým problémom je obezita, ale aj zúžená priechodnosť horných dýchacích ciest. Aj anatómia tváre v tomto smere môže zohrávať dôležitú úlohu a v neposlednom rade chrápanie podporuje aj pitie alkoholu. Práve vtedy sú ochabnuté svaly krku a jazyka a chrápanie sa objaví aj u ľudí, ktorí s ním bežne nemajú problém. V lekárňach si môžete zakúpiť rôzne spreje, vďaka ktorým chrápanie minimalizujete, no pomôže vám aj jednoduché cvičenie, ktoré vám nezaberie viac ako pár minút.

Cvičenie

Cvičenie jazykom odporúča Martin Seeley, riaditeľ britského portálu, ktorý predáva matrace. Podľa jeho tvrdení sa výsledok dostaví už po troch dňoch, respektíve nociach a chrápanie zníži až o viac ako 50%. Zatvorte ústa a hýbte jazykom doprava aspoň desaťkrát. Následne to isté zopakujte na druhú stranu a na záver hýbte jazykom desaťkrát zhora nadol. Áno, to je všetko. V kombinácii so zdravším životným štýlom sa vďaka tomu môžete úplne zbaviť chrápania, ktoré znepríjemňuje život nielen vám, ale aj vášmu okoliu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 19:24