Zdravý úsmev dosiahnete pomocou čistenia, ale aj stravy.dreamstime
StoryEditor

Zdravé zuby potrebujú špeciálnu starostlivosť. Okrem čistenia je dôležité aj to, čo jete

25.04.2024, 08:00
Zdravie

Krásny úsmev je zdravý úsmev. Stotožňujete sa s týmto tvrdením? Ak chcete mať zdravé zuby, budete potrebovať viac než len zubnú kefku. Dôležité je aj to čo jete a v neposlednom rade aj to, ako často si sadáte do zubárskeho kresla.

Ak si chcete udržať zdravé zuby čo najdlhšie, bude vás to stáť o niečo viac úsilia, ako ste možno zvyknutí.

Čistenie

Čistenie zubov aspoň dvakrát za deň by malo byť samozrejmosťou. Ak máte možnosť si zuby vyčistiť aj po obede, o to lepšie. Pri čistení dbajte na správny výber zubnej kefky. Poraďte sa so svojim zubárom, ktorý typ je pre vaše zuby vhodný. Kým niekto si nevie vynachváliť povedzme elektrické, či sonické kefky, pre vás čistenie pomocou nich nemusí byť vôbec vhodné. Pri čistení nevynechávajte ani pomôcky ako medzizubné kefky, dentálnu niť a zaobstarať by ste si mali aj ústnu sprchu. Práve vďaka tomu budete mať dokonale čisté aj medzizubné priestory, ktoré sú často miestami, kde najviac vznikajú zubné kazy. K čistote ústnej dutiny vám pomôže aj škrabka na jazyk a tiež ústna voda. Odmenou vám budú nielen čisté zuby, ale aj svieži dych.

image

Nezabudnite na pravidelné používanie dentálnej nite.

dreamstime

Prevencia

Aspoň raz za rok by ste si mali rezervovať termín u svojho zubného lekára, ktorý vám urobí kompletnú prevenciu. Vyhnete sa tak bolestiam zubov, ktoré by vám mohli poriadne znepríjemniť život. Dentálnu hygienu by ste mali absolvovať aspoň dvakrát do roka.

Strava

Zdravie vašich zubov ovplyvňuje v istej miere aj genetika, no v neposlednom rade strava. To, čo zubom nerobí dobre sú určite sladkosti či sladené nápoje. Nie je to len mýtus, ktorým rodičia strašia svoje ratolesti. Strava by mala byť bohatá na vitamíny D, K2, vitamín C a tiež vitamíny skupiny B. V jedálničku by nemali chýbať ani potraviny bohaté na vápnik či horčík, ktoré zodpovedajú za zdravie vášho chrupu. Ak je kazovosť vašich zubov vysoká, kúpte si suplementy, ktoré by vám mohli k zdraviu vášho chrupu dopomôcť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:08