Z času na čas je dobré nasadiť si pôst.dreamstime
StoryEditor

Regenerácia = pôst: Tieto druhy máte k dispozícii. Zistite, ktorý je najvhodnejší

19.04.2024, 10:02
Zdravie

Nie je to len trend, je to rokmi overený spôsob, ako si udržať sviežosť, zdravie a mladistvý vzhľad. Telo sa vám poďakuje tým, že budete mať energiu a všetko, čo musíte a chcete.

Prerušovaný pôst

Ak si naň navyknete, stane sa vaším životným štýlom a nebudete ho považovať za niečo, čo robíte navyše. Spočíva v tom, že jedlo prijímate len v istom časovom okne, napríklad osem hodín, zvyšný čas môžete len piť vodu alebo bylinkové čaje. Časové okná sú najčastejšie 16/8 alebo 18/6.

Podľa toho, ako žijete, si sami určite, o ktorej hodine si dávate prvé jedlo a kedy s jedením končíte. Organizmus tak má dostatok času spracovať jedlo aj si oddýchnuť a čerpať z tukových zásob, ku ktorým nemá prístup, keď mu doprajete jedlo stále.

Ženy a pôst

Kedy je pôst vhodný, ak sa na jeho účinky dívame z hľadiska ženského menštruačného cyklu? Vy, ktoré ste senzitívne, určite viete, že vaše telo rea guje​ na rôzne podnety aj podľa toho, v akom štádiu svojho cyklu ste. Ak chcete vedieť viac, je skvelá kniha, kde nájdete odpovede - Mindy Pelzová: Pôst na ženský spôsob.

24-hodinový pôst

Má čoraz viac stúpencov, ktorí si vybrali jeden deň v týždni, počas ktorého pijú len vodu. Končí sa ľahkým jedlom večer predtým, začína sa raňajkami deň po tom. Dovolený je aj nesladený bylinkový čaj. Prvý- a druhýkrát sú pôstne dni trochu ťažšie, telo si zvyká, je fajn vybrať čas, keď nemáte veľa povinností. Treba vydržať a už po pár razoch pocítite nepoznaný nával energie, spôsobený tým, že trávenie sa regenerovalo a regeneruje pravidelne.

Rozhodne je to skúška pevnej vôle a ak bojujete s kilami navyše, určite sa vďaka pôstu metabolizmus naštartuje. Tento pôst môžete držať bez špeciálnych príprav, je len dôležité, aby prvé jedlo po ňom bolo ľahké a aby ho nebolo veľa. Mnohé štúdie tvrdia, že tento pôst (až do pôstu sedemdenného) pomáha pri liečbe niektorých druhov rakoviny.

Viacdenný pôst

Je stupňom pre pokročilých a vyžaduje si už aj teoretické znalosti. mali by mu predchádzať dni s ľahkou vegetariánskou stravou, ktorá upokojí trávenie, a návrat do režimu jedenia by mal byť tiež postupný a nenásilný. rozhodne by mu mala predchádzať skúsenosť s pôstom a rozhodne si treba naštudovať správny postup, aby ste telu viac neublížili, ako mu pomohli.

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 19:15