O sile byliniek ste sa na vlastnej koži určite presvedčili už mnohokrát. Inak tomu nebude ani v prípade medvedieho cesnaku.
Zdravie z fľaštičky
Ak už máte urobené dostatočné množstvo pesta z medvedieho cesnaku, no stále chcete využiť potenciál tejto cesnakovej sezóny, vyrobte si z neho tinktúru. Poslúžia vám skvele ako prevencia v boji s rôznymi vírusmi či baktériami, ale tiež na budovanie imunity. Tinktúru by mali mať po ruke pravidelne aj tí z vás, ktorí majú rôzne tráviace problémy a tiež na zlepšenie krvného obehu.
Ako na to?
Príprava je veľmi jednoduchá a nebudete na to potrebovať žiadne špeciálne zručnosti. Stačí, ak čerstvo naoberané listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjete. Osušený cesnak nasekajte, alebo natrhajte na malé kúsky a vložte do vopred pripravenej fľaše. Tú naplňte až po povrch a zalejte alkoholom. Nezabudnite, že čím viac cesnaku sa vám do fľaše zmestí, tým lepšie. Preto ho tam neváhajte poriadne natlačiť. Nádobu umiestnite na slnečné a teplé miesto, ideálne na okenný parapet a nechajte v nej cesnak lúhovať 14 – 21 dní. Z času na čas fľašou pretrepte. Po uplynutí tohto času tinktúru preceďte a prelejte do tmavej nádoby. Užívajte 10 – 15 kvapiek denne. V prípade choroby pokojne aj viackrát.