Akupunktúra sa používa pri akútnych i chronických problémoch orgánov.dreamstime
StoryEditor

Terapeutka tradičnej čínskej medicíny: "Kľúč k atribútom spokojného života máme všetci v sebe. Stačí ho len objaviť..."

30.03.2024, 08:00
Zdravie

Dnes už mnoho ľudí siaha po alternatívnych spôsoboch liečenia či riešeniach ich zdravotných problémov. Jednou z najčastejších foriem je tradičná čínska medicína (TČM), ktorej sa už roky venuje aj terapeutka, PharmDr. Katarína Rendeková, PhD. K štúdiu TČM ju doviedla zvedavosť. Dnes svojim pacientom pomáha na ceste za zdravším a plnohodnotnejším životom. Ste zvedaví, čo všetko so sebou TČM prináša? Opýtali sme sa za Vás!

Kedy za Vami najčastejšie prichádzajú klienti/pacienti?
 

Ono je to rôzne. Povedomie o čínskej medicíne stúpa, takže holistický prístup k zdraviu je príťažlivý aj pre ľudí, ktorí si chcú dobrú kondíciu udržať čo najdlhšie. Čiže nemusí ísť vyslovene len o chorých ľudí. I keď táto otázka by v nás podobnú odpoveď mohla evokovať. Najčastejšie prichádzajú ľudia, ktorí by si radi vyskúšali prírodné metódy v prístupe k svojmu zdraviu. Tiež ľudia ktorí majú radi bylinnú liečbu respektíve hľadajú určitú formu alternatívy ku konvenčnej farmakologickej liečbe.

S čím všetkým im viete pomôcť?

TČM rovnako ako aj iné systémy, je skvelá v mnohých aspektoch, ale nie je všemohúca. To by si človek mal uvedomiť hneď na začiatku. Je dobré ju vnímať, ako súbor rôznych prístupov k zdraviu, respektíve k znovunastoleniu absentujúceho pocitu zdravia človeka. Paleta problémov, na ktoré sa nástroje čínskej medicíny používajú, je naozaj široká. Pomáhajú pri narušenom trávení, problémoch so spánkom, s bolesťami rôznej etiológie, akútnych aj chronických ochoreniach kože, dýchacích ciest a v neposlednom rade aj pri problémoch s počatím.

Ako TČM pristupuje k zdravotným problémom a samotnej liečbe?

Prístup k pacientom je vysoko individuálny, presne podľa potrieb a možností jedinca. Proces je však u každého podobný. Čiže samotnému výberu bylín alebo ošetreniu predchádza rozhovor, kde sa podľa zásad a filozofie TČM  stanový obraz ochorenia a potom sa mu šijú na mieru možnosti pomoci. TČM, ako som už spomínala, pracuje s niekoľkými nástrojmi, medzi ktoré radíme bylinnú liečbu – Fytoterapia, ošetrenie akupunktúrnych bodov - Akupunktúra, úpravu stravy – Dietetika, teplo vznikajúce pálením špecificky upravených bylín – Moxa, bankovanie alebo cvičenie Qi Gong.    

Je TČM vhodná pre každého?

TČM je vhodná pre každého, kto má záujem na sebe pracovať. Je to celostný prístup k liečbe ochorení. Mnoho ľudí má pocit, že keď bude piť bylinné odvary, z času na čas príde na ošetrenie a občas si možno zacvičí, tak lusknutím prstov vyzdravie a problémy zmiznú. Sklamem vás takto to nefunguje. TČM je pre  každého, kto sa rozhodne zmeniť doterajší spôsob života a zároveň s ním rezonuje tisíce rokov overená tradícia a filozofia vedúca k harmónii tela a ducha. 

image

Tradičná čínska medicína si poradí s rôznymi zdravotnými problémami.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 18:53