Pre reumatoidnú artritídu je typické obojstranné postihnutie väčšieho počtu kĺbovShutterstock
StoryEditor

Reuma nie sú len stuhnuté prsty: Ako si uľaviť od bolesti

25.03.2024, 14:00
Zdravie

Ochorenie napadajúce kĺby, ktorému sa ľudovo hovorí reuma, postihuje ľudí medzi 20. a 50. rokom života, pričom oveľa častejšie sa objavuje u žien. V najhoršom prípade môže viesť až k trvalej invalidite.

Na reumatickú artritídu neexistuje liek. Možné je iba tlmenie príznakov pomocou farmakologických prípravkov a fyzioterapie. Muky spojené s ochorením kĺbov prežíva v súčasnosti stále viac ľudí. Reumatických chorôb, ktoré vznikajú na genetickom, metabolickom alebo degeneratívnom základe, je obrovské množstvo (niečo vyše dvetisíc). Medzi ne patrí aj reumatoidná artritída, najčastejšie reumatické ochorenie, ktoré má približne jedno percento populácie (ženy trikrát častejšie ako muži).

Ohrozené sú aj ďalšie orgány

Chronické zápalové ochorenia kĺbov spôsobuje aj ich deštrukciu a deformity. Reumatoidná artritída je systémové autoimunitné ochorenie, a preto môže okrem kĺbov postihovať aj iné orgány, ako sú pľúca, srdce alebo oči (tzv. mimokĺbové postihnutie). A ako sa mnohí pacienti mylne domnievajú, rozhodne to nie je choroba z prechladnutia. Príčina vzniku a rozvoja reumatoidnej artritídy je pre odborníkov doteraz veľkou neznámou.

Dokáže znehybniť

Isté je len jedno – na vzniku reumy sa podieľa niekoľko vnútorných (genetická predispozícia) aj vonkajších faktorov (vírusové a bakteriálne antigény), ktoré aktivujú imunitný systém a vedú k rozvoju chronického kĺbového zápalu spojeného s deštrukciou kĺbových tkanív. Pre reumatoidnú artritídu je typické obojstranné postihnutie väčšieho počtu kĺbov. Vnútri kĺbu sa vytvára reumatické tkanivo, ktoré prerastá do vnútra kĺbu a poškodzuje chrupavku aj priľahlé kostné tkanivá. Prvé poškodenie (erózia) kosti sa objavuje na okrajových miestach – tam, kde je kosť ešte súčasťou kĺbu, ale nie je krytá chrupavkou. V konečnom štádiu sa rozvinie úplná deštrukcia kĺbovej štrbiny a spoja sa kostné trámcov (tzv. kostená ankylóza)

 

Vstáva sa vám ťažko z postele?

Medzi najčastejšie príznaky artritídy patrí bolesť, stuhnutosť a opuchy kĺbov. Hlavne na začiatku ochorenia sa objavuje bolesť rôznej intenzity. Typickým javom je tzv. ranná stuhnutosť – ľuďom postihnutým artritídou trvá celú večnosť, kým vstanú z postele a trochu sa rozhýbu. Najprv bývajú postihnuté kolenné kĺby a kĺby prstov a ruky. Opuch, bolestivosť na pohmat a teplejšia koža potom signalizujú zápal. Pacienti sa často sťažujú aj na únavu a vyčerpanie. Sprievodným znakom býva aj horúčka a môže sa objaviť úbytok na váhe. Funkčnosť napadnutých kĺbov sa časom znižuje, sú deštruované a menia tvar. Typicky sa mení postavenie zápästia a prstov, ktoré sa rôzne ohýbajú a vytáčajú smerom k malíčku.

Prírodné prostriedky proti bolesti

Od bolesti si môžete uľaviť aj pomocou rôznych prírodných metód. Vyskúšajte napríklad zázvorový čaj alebo obklad. Koreň zázvoru má veľmi silné protizápalové účinky, čo je tiež dôvod, prečo platí za skvelého pomocníka práve pri bolestiach kĺbov, reumatizme alebo artritíde. Ako sa používa? Môžete si uvariť zázvorový čaj: 1 – 2 čajové lyžičky strúhaného zázvoru (možno použiť aj mletý sušený) zalejte vriacou vodou a vylúhujte. Potom preceďte cez sitko a popíjajte trikrát denne. K tomu môžete pridať ešte obklad. Nastrúhajte asi 2 cm čerstvého koreňa, zabaľte do kúska gázy a priložte na boľavé miesto (napríklad na koleno). Upevnite elastickým obväzom a nechajte pôsobiť cez noc. Do rána sa bolesť výrazne zmierni.

Ďalšou skvelou liečivkou je žihľava. Priaznivý účinok pri liečbe artritídy potvrdzuje aj celý rad klinických štúdií. Pri problémoch uľaví kúpeľ, dbajte však na to, aby vám voda siahala iba do úrovne srdca. Hrsť sušenej žihľavy prelejte 1 litrom vody, krátko povarte a asi 15 minút lúhujte. Potom sceďte a vývar nalejte do kúpeľa. Na jar a v lete, kedy je naporúdzi čerstvá žihľava, môžete vyskúšať aj trochu razantnejšiu metódu: natrhanú žihľavu rozdrvte a vmasírujte do postihnutých miest. Tie sa silne prekrvia a o chvíľu môže byť po bolesti. Alebo niekoho poproste, aby vás žihľavou vyšľahal. Najskôr to však vyskúšajte na kúsku kože, kvôli prípadnej alergickej reakcii

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:25