Ženy menia podrpsenky s kosticami za pohodlné a športové. dreamstime
StoryEditor

Čo sa stane s prsiami, keď prestanete nosiť podprsenku? Odborníci hovoria jasnou rečou!

18.03.2024, 09:36
Zdravie

Tesné kostice a push-up podprsenky upadajú do zabudnutia. Ženy dávajú prednosť pohodliu. Nakupujú mäkké varianty, bralety a športové topy. Niektoré ženy idú ešte ďalej a podprsenku úplne prestávajú vo voľnom oblečení nosiť. Ako sa to časom prejaví na dekolte?

Chodenie „hore bez“ posilní dôležité svaly

Hoci sú prsia tvorené prevažne tukovým tkanivom, pod hrudnou stenou ženy stále majú väzy a prsné svaly. Z tohto dôvodu môže byť veľkosť pŕs ovplyvnená svalmi pod nimi. Francúzsky športový lekár profesor Jean Denis Rouillon zistil, že keď ženy odložili podprsenky, ich prsia dokázali vyprodukovať viac svalového tkaniva. To viedlo k odhaleniu, že podprsenky oslabujú svaly a v zásade dávajú prsiam priestor „zlenivieť“ a uvoľniť sa, teda spadnúť dole. „Prsá zavesené v podprsenke v podstate degenerujú,“ vyhlásil Rouillon. Jeho 16 rokov trvajúca štúdia 330 žien vo veku od 18 do 35 rokov však neplatí pre ženy stredného veku, plnoštíhle a ženy, ktoré majú deti, takže berme tento výsledok s rezervou.

Bez podprsenky sa zbavíte bolestí

U niektorých žien môže celodenné nosenie podprsenky viesť k bolestiam chrbta, šije alebo hrudníka - a nemusí ísť len o majiteľky veľkých košíčkov. Štúdia z roku 2000 vykonaná americkým Národným inštitútom pre zdravie zistila, že tlak spôsobený nosením podprsenky môže byť taký akútny, že môže narušiť spánkový a cirkadiánny rytmus. Aj keď si podprsenku zložíme pred spaním. „Pre prsia je nevyhnutné, aby primerane odpočívali a zostali zdravé,“ hovorí Heidi Lehmann, návrhárka Master Bra.

Ako vysvetľuje, chodenie hore bez necháva všetko od mliečnych žliaz cez ramená, krk a hrudný kôš voľne dýchať. A vzhľadom na to, že štúdia z roku 2008 zistila, že 70 % žien nosí podprsenky, ktoré sú im príliš tesné, je pochopiteľné, že ich potom trápia bolesti. „Pri výbere podprsenky dbajte na to, aby vás čo najmenej tlačila a obmedzovala av ideálnom prípade nemala kostice,“ hovorí Lehmann. Alebo ešte lepšie: Nebuďte si tak isté, že stopercentne viete, aká je vaša veľkosť, a nechajte si poradiť od profesionála.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 11:34