Ženy menia podrpsenky s kosticami za pohodlné a športové. dreamstime
StoryEditor

Čo sa stane s prsiami, keď prestanete nosiť podprsenku? Odborníci hovoria jasnou rečou!

18.03.2024, 09:36
Zdravie

Tesné kostice a push-up podprsenky upadajú do zabudnutia. Ženy dávajú prednosť pohodliu. Nakupujú mäkké varianty, bralety a športové topy. Niektoré ženy idú ešte ďalej a podprsenku úplne prestávajú vo voľnom oblečení nosiť. Ako sa to časom prejaví na dekolte?

Mladá, dvadsaťosemročná Francúzka Capucine sa zúčastnila štúdie profesora Rouillona. Po dvoch rokoch nenosenia podprsenky sa jej vraj veľmi uľavilo. „Ľahšie sa mi dýcha, chodím rovnejšie, som uvoľnenejší a sebavedomejší a mám menšie bolesti v chrbte,“ chváli chodenie „hore bez".

Aby sme pochopili, ako podprsenky ovplyvňujú naše prsia, je dôležité porozumieť tomu, ako vlastne vznikli. Podľa amsterdamskej odevnej spoločnosti Hunkemöller je možné podprsenky datovať až do roku 2500 pred n. l., kedy ženy nosili korzetový pás, ktorý nadvihol prsia. Prvá moderná podprsenka však dorazila až na Svetovú výstavu v roku 1889, kedy ju z korzetu vytvorila Francúzka Herminie Cadolle.

Až v roku 1913 bola vytvorená podprsenka, ktorá svojím vzhľadom pripomína tie, ktoré nosíme dnes. Všetky ďalšie modely boli vytvorené preto, aby udržali prsia na mieste a vytvarovali peknú siluetu. Nikde sa nedočítame, že mali zabrániť gravitácii a poklesu poprsia. Bolo to tak najskôr preto, že boli vytvorené hlavne s cieľom, aby dobre vyzerali. Už vtedy sa totiž vedelo, že prsia samé o sebe nie sú svalom, takže je prakticky nemožné udržať ich stále pevné.

image

Takáto podprsenka síce vyzerá dobre, ale k pohodlným kúskom nepatrí.

dreamstime

ČÍTAJTE ĎALEJ

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 14:23