Kamut je okrem iného zdrojom vlákniny.dreamstime
StoryEditor

Hľadáte rastlinný zdroj bielkovín? Práve ste ho našli: Kamut ich obsahuje viac než iné potraviny

09.03.2024, 14:00
Zdravie

Patríte k ľuďom, ktorí sa snažia spestriť si svoj jedálniček a zároveň ho obohatiť o potraviny, ktoré sú nutrične vyvážené? Potom by vám vo vašej kuchyni nemal chýbať kamut. Tento druh pšenice je oproti tej, ktorú bežne poznáte oveľa zdravší a nadupaný nielen vitamínmi a minerálmi, ale obsahuje až o 40% viac bielkovín.

Vďaka týmto zrnám, ktoré môžete konzumovať ako prílohu, alebo súčasť hlavného jedla si zabezpečíte dennú dávku minerálov, vitamínov, ale aj vlákniny, ktoré sú pre správne fungovanie tela nevyhnutné.

Trávenie

Kamut je potravina, ktorá je bohatá na vlákninu. O tom, aké dôležité je prijímať dostatok vlákniny v strave sme už niekoľkokrát písali. Nielen že pozitívne vplýva na celkové trávenie, ale aj na správnu činnosť a peristaltiku čriev. Ak jej máte v strave dostatok, zápchou určite trpieť nebudete. Zároveň vďaka nej ostávate dlhšie sýti a má vplyv aj na znižovanie cholesterolu v krvi.

Detox

Kamut je zdrojom fosforu, o ktorom je známe, že pomáha niektorým orgánom zbavovať sa nahromadených toxínov. Kamut by ste teda mali zaradiť do vašej stravy aj v prípade, že chcete svoje telo trošku odľahčiť a pomôcť mu v procese detoxu. Potraviny s vyšším obsahom fosforu dokonca eliminujú hromadenie týchto toxínov v tele.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 02:36