Pri kašli či chrípke si doprajte majoránkový čaj.dreamstime
StoryEditor

Neviete sa zbaviť nepríjemného kašľa? Pomôže vám čaj z majoránky, príprava je úplne jednoduchá

06.02.2024, 08:00
Zdravie

Ešte si veru chvíľu počkáte na horúce slnkom zaliate dni a chvíle bez vírusov, ktoré na vás striehnu na každom kroku. Pomaly každý druhý človek v týchto mesiacoch bojuje s nejakými ochoreniami. Najčastejšie s tými respiračnými či s chrípkou. Neutíchajúci kašeľ vám môže poriadne znepríjemniť život. Ak ste už vyskúšali všetky možné sirupy z lekárne a nič vám nepomáha, siahnite po majoránkovom čaji. Liek, ktorý sa osvedčil už za čias vašich starých mám je stále jedným z tých najúčinnejších.

Majoránka je bylinka, ktorá nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. No mali by ste ju používať nie len pre jej znamenitú chuť, ale aj výnimočné účinky.

Perfektná kombinácia

Majoránka za svoje schopnosti v boji proti rôznym zdravotným ťažkostiam môže ďakovať najmä kombinácii vitamínov a minerálov, ktoré sú v nej zastúpené. Počnúc vitamínmi A, E, C a K až po minerály akými sú vápnik, železo, fosfor, zinok, selén či mangán. Uľaví vám od nepríjemných záchvatov kašľa, uvoľní hlieny, uľaví samotnému dýchaniu. Ak ste zaľahli do postele s nádchou či chrípkou, aj vtedy by ste mali mať po ruke čaj z tejto výnimočnej no pritom dostupnej bylinky.

Jednoduchá príprava

Domáca a čerstvá majoránka má samozrejme oveľa väčšiu intenzitu, než sušená z obchodu, no v zimnom období urobí aj ona veľmi dobrú službu vášmu zdraviu. Čaj pripravíte jednoducho. Stačí, ak zalejete 2 polievkové lyžice majoránky horúcou vodou. Po zovretí ju nechajte pár minút odstáť, nech nie je úplne vracia a až potom bylinku zalejte. Nechajte lúhovať zhruba 10 minút, sceďte a popíjajte po dúškou dva až trikrát denne.

image

Majoránka si poradí aj s inými zdravotnými ťažkosťami.

dreamstime

Pomôže aj s týmto

S pomocou pri kašli však účinky majoránkového čaju ani zďaleka nekončia. Čaj pomôže aj pri nadúvaní či hnačke. Rovnako má močopudné účinky, čiže si ho môžete naordinovať pri problémoch s močovými cestami, alebo ak sa potrebujete zbaviť nahromadenej vody v tele. Pozitívne vplýva aj na celú nervovú sústavu a tiež pri migréne či tvorbe červených krviniek. Doprajte si preto šálku majoránkového čaju z času na čas aj preventívne a pocíťte tak jeho blahodarný vplyv na vlastnom tele.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 19:00