Dezerty sa dajú robiť aj zdravým spôsobom.dreamstime
StoryEditor

Iveta Novotá nie je „len“ alternatívna pekárka, ktorej dezerty ulahodia každej intolerancii. Ide o niečo viac

28.01.2024, 16:00
Zdravie

Život prináša výzvy, ktoré sa neoplatí odmietať. záľuby, ktoré sa menia na vášne, ale aj rozhodnutia, za ktorými sa oplatí stáť. Hoci meniaci sa smer je krok do neznáma, vo finále sa z neho stáva nová príležitosť. Ivet Novotná nie je „len“ alternatívna pekárka, ktorej dezerty ulahodia každej intolerancii. Je to predovšetkým žena, ktorá na svojej ceste nestratila chuť, zámer ani smer. Aj preto je dnes ešte bližšie k nám.

Za tie roky, ktoré sa venuješ výrobe alternatívnych dezertov, si prešla veľký kus cesty. Zo zvedavosti sa stala záľuba, zo záľuby vášeň. Rozširovala si výrobu, otvorila bistro a po takmer 10 rokoch si sa rozhodla úplne zmeniť koncept fungovania. Prečo?

Na začiatku som spomínala, že som sa tam, niekde pred viac ako desiatimi rokmi, rozhodla začať sa starať o svoje zdravie. Zabudla som však, že to je komplexný prístup k sebe. Že je to starostlivosť o fyzické zdravie aj o to duševné. Že v živote treba nájsť harmóniu a súlad aj medzi prácou a súkromným životom. Toto mi počas tých desiatich rokov začalo unikať a zo mňa sa stal vorkoholik. V posledných mesiacoch mi to začalo všetko dochádzať a začala som sa samej seba pýtať, ako sa cítim a čo naozaj v živote chcem. Do toho sa ozývala silná túžba po dieťati, ktorá tam už roky bola, len som nevedela, ako z toho kola von.

Ale, kto iný má za mňa rozhodnúť, ak nie ja sama?

Štúdium, hľadanie informácií, vylaďovanie receptúr do posledného detailu. Tisícky dezertov a nielen množstvo zákazníkov, ale aj príbehov a udalostí, ktoré si vďaka svojej tvorbe zažila...

Rodilo sa toto rozhodnutie ťažko?

Úprimne? Nie. V momente, ako som si to v hlave usporiadala a rozhodla sa urobiť krok, som vedela, že to všetko pôjde rýchlo. Vyzliekla som seba, svoju dušu donaha. Pozrela sa na blízkych okolo seba. A potom som si dovolila počas cesty zmeniť smer. Veď prečo nie?

Prečo sa my ľudia bojíme zmien, a pritom po nich túžime? Nepozeráme často na okolie a druhých viac ako na seba?

Najviac oslobodzujúce je to rozhodnutie proste urobiť. Nech je akékoľvek. Pevné rozhodnutia mňa osobne vždy v živote posunuli vpred. Čas je pre mňa najvzácnejšia komodita.

 

Prišla si však s perfektným nápadom, aby bolo všetko takpovediac v rovnováhe. Rodina je aj to, čo ťa baví. Tomu sa povie pracovný progres a smerovanie!

To vytúžené tehotenstvo prišlo od môjho rozhodnutia veľmi skoro (smiech). Vtedy som sa rozhodla zavrieť moje vysnívané maličké bistro. S výrobňou som sa ešte nevedela rozlúčiť, a tak som nechala rozhodnutie ešte zrieť. No pár mesiacov po narodení dcéry som sa rozhodla aj pre tento krok. Vedela som, že chcem nájsť systém, ktorý by lepšie vyhovoval mojim potrebám aj potrebám mojej rodiny. Moja rodina a zákazníci boli navyše z môjho rozhodnutia úplne v šoku. Neustále som mala telefonáty, či by som vedela niečo vyrobiť. A tak som si povedala, že k živým workshopom, ktoré som už dovtedy robila, pripojím

online videokurzy. Vedela som, že po toľkých rokoch vo výrobni som schopná odovzdávať už svoje skúsenosti ďalej a bola by škoda, aby som si to nechala iba pre seba. A tak po roku na materskej som sa do toho pustila a aj keď som zatiaľ iba na začiatku, má to skvelé ohlasy a teší sa to veľkej obľube. Našla som novú cestu pre to, čo milujem.

Online videokurzy si nadšenci raw či iných alternatívnych dezertov môžu doma pustiť presne v čase, keď sami chcú či keď sa rozhodnú niečo skvelé sami vyrábať. Čo všetko sa naučia?

Ako som spomínala, nie je to tak dávno, čo som sa do toho vrhla. Je to pre mňa úplne nové a musím povedať, že aj veľké vykročenie z komfortu. Pretože, ak by mi niekto pred rokom povedal, že ja budem hovoriť niečo na kameru, tak ho vysmejem. A dnes to tak je. Zatiaľ sú vonku komplexne spracované dva online videokurzy a špeciálne v tomto zimnom období recept na môj

legendárny raw štedrák. V práci som perfekcionista, chcela som, aby to bolo spracované čo najlepšie a odovzdala som najviac informácií, ako môžem. Záleží mi na tom, aby aj začiatočník porozumel súvislostiam, dostal vysvetlené všetko ohľadne surovín, pomôcok, pochopil princíp výroby a bol schopný po absolvovaní kurzu tvoriť vlastné kombinácie. Spätná väzba je veľmi pozitívna a naozaj to tí ľudia dokážu. Je pre mňa obrovskou radosťou vidieť, že moje dezerty si dokážu vyrobiť aj sami doma. Som na všetkých veľmi hrdá, akí sú šikovní. O toto vzdelávanie majú záujem aj kolegyne cukrárky, ktoré sa často na žiadosť zákazníkov rozhodnú ponúkať doplnkovo aj takéto alternatívne dezerty.

A koľko dezertov si dokážu takto pripraviť?

V online videokurze na prípravu raw dezertov je to mojich top šesť príchutí a desať top obľúbených raw pohárikov. A v online videokurze na prípravu bezlepkového odpaľovaného cesta a bezmliečnych plniek učím dva varianty na cesto, päť variantov na plnky a štyri na polevy. A v oboch prípadoch tak vie zákazník vytvárať ďalšie vlastné obľúbené kombinácie. Pre tých, ktorí predsa len potrebujú osobný kontakt, je možno vhodnejší workshop, kde okrem pečenia v reálnom čase aj vzdelávaš.

Zaujíma ľudí nielen finálny produkt, ale aj jeho význam?

Osobné stretnutia majú, samozrejme, svoje čaro a stále je množstvo ľudí, ktorí preferujú iba tento typ. Ja ich taktiež milujem. Je pre mňa skvelé stretnúť sa s ľuďmi, ktorých roky poznám iba v online priestore, a zrazu sa vidíme konečne aj naživo. Ľudia majú

možnosť sa priamo pýtať na všetko, čo ich zaujíma. Všetko vidia na vlastné oči a vyskúšajú si hneď v praxi. Interakcia je okamžitá. A keďže to vediem vždy v malej skupinke, tak sa nemôže stať, aby niekto „zostal v kúte“. Na workshope odovzdávam svoje dlhoročné skúsenosti. Ľudia preto oceňujú, ak sa dozvedia hlavne podstatné informácie potrebné k následnému samostatnému fungovaniu.

Je niečo, čo ťa pri práci nikdy neprestáva baviť?

Je to tvorba nového receptu. Keďže všetky receptúry sú moje vlastné, milujem ten čas, keď môžem tvoriť. Pokusy a znova ďalšie pokusy. Pocit, keď už to takmer mám, ale ešte stále kúsok chýba. A potom príde ten moment. Nový dezert.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 01:45