Ak vás trápi bolesť hrdla, pomôžu vám niektoré cestoviny.dreamstime
StoryEditor

Bolí vás hrdlo? Okrem cesnaku vám pomôžu aj koreniny, ktoré máte bežne doma

27.01.2024, 14:00
Zdravie

Bolesť hrdla sa síce v zime objavuje o niečo častejšie, no neprekvapí ani počas leta či na jar. Bráni v prehĺtaní a často vás paralyzuje natoľko, že vám nedovolí normálne fungovať. Pastilky z lekárne samozrejme pomôžu relatívne rýchlo, no čo ak ich práve nemáte po ruke? Vyskúšajte niektorý z receptov, ktoré poznali už vaše staré mamy.

Okrem deky, množstva tekutín a hlasového pokoja si pripravte aj účinných pomocníkov, ktorí zabojujú proti bolesti hrdla.

Jablčný ocot

Jablčný ocot stojí pár eur, no jeho výnimočné účinky oceníte vo viacerých smeroch. A aj pri bolesti hrdla. Stačí, ak si z neho pripravíte kloktadlo. Kloktať by ste mali niekoľkokrát za deň a na túto dobu vám postačí ak zmiešate deci jablčného octu, s lyžicou morskej soli a troškou vlažnej vody. Miešajte, kým sa kryštáliky soli úplne nerozpustia. Tento roztok vás zbaví baktérií a aj bolesti, ktorá je často neznesiteľná. Ak nemáte jablčný ocot, použite kloktadlo, ktoré je vám iste dobre známe  - soľ rozpustenú vo vode.

Kurkuma

Kurkuma je známa svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami. Preto vám pomôže aj pri liečbe vášho zapáleného hrdla. Aj v tomto prípade si pripravte roztok, ktorý budete pravidelne kloktať. Do pohára s vlažnou vodou dajte pol čajovej lyžičky kurkumy a rovnaké množstvo soli. Mimochodom, ak sa necítite fit, pridávajte kurkumu aj do jedla. V malom množstve má pomerne nevýraznú chuť, no je to silný antioxidant a je plná vitamínov a minerálov.

image

Cesnak pôsobí ako lokálne antibiotikum.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 01:53