Hypermangán nájde svoje využitie aj záhrade a domácnosti.
StoryEditor

Hypermangán: Za pár centov máte všestranného pomocníka nielen do vašej lekárničky

20.01.2024, 14:00
Zdravie

Hypermangán zrejme väčšina z vás pozná minimálne z detských čias, keď vás v ňom kúpali rodičia počas toho, ako ste mali ovčie kiahne. Alebo ste už naopak práve vy v tomto roztoku kúpali svoje deti? Tmavofialové kryštáliky vám však pomôžu aj s ďalšími ťažkosťami.

Hypermangán, alebo inak manganistan draselný je pár eurová položka, ktorá vyrieši rôzne zdravotné  patálie.

Dezinfikuje

Hypermangán má skvelé dezinfekčné účinky. Vždy si poriadne naštudujte, aký koncentrát je na použitie toho, ktorého problému potrebný. Príliš silný roztok dokáže pokožku rozleptať. Ale späť k jeho vlastnostiam. Má antimikrobiálne účinky, vďaka čomu si dokáže poradiť tak s baktériami ako aj vírusmi. Akonáhle sú na vašej pokožke pľuzgiere, škrabance či iné ranky, pokojne sa vykúpte v hypermangáne, alebo pomocou neho rany ošetrite lokálne. Rovnako nápomocný je aj pri hnisavých vredoch či akné. Využiť ho môžete samozrejme aj na kúpeľ pri kiahňach. Mnohým sa však osvedčil aj ako prostriedok na utíšenie svrbiacich rán po bodnutí hmyzom.

Kúpele

Okrem toho, že si hypermangán poradí s dezinfekciou rán, je skvelý aj ako kúpeľ pri rôznych plesňových ochoreniach. Sedací kúpeľ uľaví od svrbenia pri mykóze či iných ťažkostiach intímnych partií. Aj v tomto prípade buďte pri dávkovaní kryštálikov opatrní. Kúpeľ by mal mať svetlo ružovú farbu. Rovnako tak môžete kúpeľ použiť aj v prípade, že máte plesne na nohách, prípadne ak sa vám príliš potia. Namočte si nohy do lavóra s vodou, kde pridáte štipku mangánu draselného a máčajte si ich zhruba 15 – 20 minút. Kúpeľ zopakujte niekoľkokrát týždenne. Takýto kúpeľ pomôže aj v prípade nadmerného potenia dlaní.

image

Roztok pomôže na rany aj plesne.

dreamstime

Dokáže toho oveľa viac

Hypermangán je síce primárne určený na riešenie zdravotných ťažkostí, no svoje využitie nájde napríklad aj v záhrade pri odstraňovaní škodcov. Roztokom môžete postriekať pôdu napadnutú plesňou, ale tiež rastliny, ktoré bojujú so škodcami. Do nádobky s rozprašovačom dajte 100 ml vlažnej vody a pridajte 0,5g hypermangánu. Poriadne premiešajte a použite podľa potreby. Gazdinky iste ocenia aj to, že roztok dokonale dezinfikuje zaváraninové poháre. Aj v tomto prípade postačí, ak pár zrniečok pridáte do primeraného množstva vody a poháre úplne ponoríte. Po desiatich minútach ich dôkladne opláchnite vodou a môžete použiť na zaváranie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 13:37