Zaraďte papáju do vášho jedálnička.dreamstime
StoryEditor

Viete o výnimočných účinkoch papáje? Toto sú dôvody, prečo by ste ju mali vyskúšať

17.01.2024, 08:00
Zdravie

Exotické ovocie už v našich končinách nie je žiadnou novinkou. No aj napriek tomu po ňom siahate len vo veľmi výnimočných prípadoch. Ak však chcete svoj jedálniček obohatiť a prispieť k tomu, aby nebol príliš jednotvárny, urobte občas výnimku a prihoďte si do nákupného košíka aj niečo iné než jablká, hrušky či banány. Aktuálne je v predajniach stále dostupná papája a to je ten pravý čas, ochutnať ju.

Papája je nielen chutná, ale aj výživná. Poradí si so zdravotnými problémami a ak ju budete mať na tanieri pravidelne, bude z nej profitovať celý organizmus.

Papaín

výnimočné vlastnosti papáji dodáva hlavne enzým papaín. Vďaka nemu dokáže vaše telo oveľa jednoduchšie stráviť a štiepiť bielkoviny. Všeobecne platí, že tento enzým pomáha celkovému tráveniu, ba dokonca pomôže aj pri hnačkách. Vplýva na zdravie čriev, žalúdka a celého tráviaceho traktu. Navyše má výrazné protizápalové vlastnosti. V kombinácii s ostatnými vitamínmi a minerálmi, ktoré papája obsahuje, je to skvelý pomocník chudnutí.

Betakarotén

Ak ste si doteraz mysleli, že najlepším zdrojom betakaroténu je mrkva, tak ste sa mýlili. Papája ho obsahuje až trikrát viac. Betakarotén chráni vaše telo pred voľnými radikálmi, pretože je to silný antioxidant. Pôsobí však aj na obnovu buniek, to je veľká výhoda predovšetkým pre vašu pleť. Najmä ak vás trápi akné. Účinne proti nemu zabojujú okrem betakaroténu aj protizápalové látky, ktoré papája obsahuje. Rovnako eliminuje pigmentové škvrny a tiež rôzne nedokonalosti a začervenanie na pleti. Nápomocná je aj pri popáleninách či spálení kože na slnku a vplýva aj na zdravie vášho zraku.

Vitamíny

To, na čo je papája skutočne bohatá sú aj vitamíny. Najmä vitamín C je zastúpený skutočne vo veľkej miere. Vitamín C je veľmi dôležitý pre fungovanie celého tela. Podporuje budovanie imunitného systému. Chráni organizmus pred vírusmi a baktériami a pokiaľ vás aj nejaká choroba dostane do postele, práve vitamín C vám pomôže sa z nej čo najskôr dostať. Navyše práve vďaka tomuto vitamínu sa tvoria protizápalové látky, ktoré vplývajú na celkovú obranyschopnosť organizmu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 13:44