Dajte nezdravým potravinám zbohom.dreamstime
StoryEditor

Najzdravšie potraviny na svete: Tieto pomáhajú predchádzať vážným chorobám a zdravotným problémom

15.01.2024, 17:00
Zdravie

Zoznam najzdravších potravín vás možno neprekvapí a možno niektoré z nich áno. Patrí tu hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby či olivový olej. Nájdete v ňom aj sladké zemiaky, tekvicu, brokolicu i zázvor. Zoznam nevynecháva čokoládu a čaj.

Vajcia

Sú vynikajúcim zdrojom luteínu, lecitínu, cysteínu a ďalších aminokyselín. Tieto prvky, ktoré obsahuje hlavne žĺtok, pomáhajú chrániť zrak. Vajcia sú tiež dobrým zdrojom vitamínov C a E. Obsahujú aj cholín, ktorý je výborný pre mozog, nervový a kardiovaskulárny systém. Významným zdrojom vitamínu A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B.

Mlieko a syry

Mlieko a mliečne výrobky sú cenené najmä pre obsah vitamínu D a vápnika. Ide o zložky, ktoré sú nevyhnutné pre pevnosť kostí. Zlepšujú hustotu kostí a udržiavajú ich silné. Sú vynikajúcou prevenciou proti osteoporóze. Kyslomliečne výrobky zlepšujú trávenie. Déčko pomáha aj pri budovaní imunity a dokáže znížiť aj riziko niektorých druhov rakoviny.

Horká čokoláda

Podľa výskumníkov má viaceré prínosy pre zdravie. Podporuje imunitu, zlepšuje pamäť aj náladu, znižuje stres. Až o tretinu znižuje riziko ochorenia srdca. Je to najmä vďaka flavonoidom, ktoré zachovávajú pružnosť ciev. Pozitívny vplyv môže mať aj na krvný tlak. Horúca čokoláda podľa vedcov pomôže rozprúdiť krv a podporiť tak kognitívne funkcie mozgu. Okrem toho boli zistené aj pozitívne účinky kakaových bôbov na pacientov s Alzheimerovou chorobou.

 

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. november 2024 13:12