Návrat k jednoduchosti by určite mohol byť jedným z receptov, ako potravinami plytvať menej.dreamstime
StoryEditor

Nič sa nebude zahadzovať: Ako hospodáriť s potravinami do poslednej omrvinky?

19.12.2023, 18:00
Zdravie

Návrat k jednoduchosti by určite mohol byť jedným z receptov, ako potravinami plytvať menej. Skontrolujte obsah chladničky, zbehnite do komory a oprášte kreativitu. Po týchto riadkoch sa možno zahanbíte, ale na zmenu, ktorú ocení nielen rodina či peňaženka, nikdy nie je neskoro.

Ďalšou „jamou levovou“ býva komora a chladnička. Je dôležité udržiavať na týchto miestach nielen poriadok, ale aj systém? Aj to je určite cesta, ako sa vyhnúť plytvaniu jedlom.

Rozhodne áno. Chladnička musí byť prehľadná, preto je dôležité nemať ju preplnenú. Ak sa aj náhodou stane, že sa preplní, napríklad po veľkom nákupe, rodinnej oslave, grilovačke či Vianociach, treba ju začať vyprázdňovať a nákupy robiť len striedmo. Dôležité je mať s potravinami vizuálny kontakt, preto pri skladovaní pomáhajú sklenené alebo priehľadné dózy a rovnaké druhy potravín skladovať stále na tom istom mieste. V komore sa systém oplatí tiež. Je praktické združovať potraviny rovnakého druhu ako múky, strukoviny, cestoviny, konzervy či koreniny. Takto hneď a pomerne presne viete, kde čo máte a koľko toho máte.

Pamätám si na časy pandémie, keď som ja sama do obchodu chodila menej, viac som premýšľala a často v kuchyni čarovala z posledných surovín, ktoré v nej boli. Je fajn naučiť sa tejto „kuchárskej kreativite“?

Ja si myslím, že všetko, čo sa človek naučí, je výhodou práve v krízových momentoch. Ak sa naučíte variť z toho, čo doma máte, potom vás nezaskočí prázdna chladnička, v zime snehová kalamita alebo to, že ste nestihli ísť do obchodu. Mne sa občas stáva, že na nákup mi neostane čas. V takých prípadoch sa mi však zatiaľ nikdy nestalo, že by sme ostali bez večere.

Musím priznať, že aj na tanieri to bola vítaná zmena...

To môžem potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti. Keď varím z toho, čo práve doma mám, vždy z toho vyjde úplne iné jedlo, než aké by vzišlo, ak by som si ho naplánovala z nakúpených surovín.

Naozaj sa dá využiť takmer všetko, čo už stratilo nálepku čerstvosti a dokonalosti?

Pokiaľ to nie je pokazené, plesnivé či nahnité, tak určite áno. Zvädnutá zelenina nemusí ísť do šalátu, ale do krémovej polievky, na dvojdňovom pečive si tiež môžete pochutiť, ak ho opečiete alebo zapečiete. Zo skysnutého mlieka môžete pripraviť tvaroh, z otlčených jabĺčok zas jablkové pyré alebo štrúdľu.

A čo so zvyškami a s prebytkami? Aj tu je priestor na kreativitu vítanejší ako cesta do koša?

Ak potraviny iba „zvýšili“, ale inak sú čerstvé a jedlé, rozhodne ich treba využiť. Pozitívum takéhoto „čarovania zo zvyškov“ vidím nielen v tom, že objavujeme nové spôsoby ich využitia, ale šetríme aj vlastnú peňaženku a životné prostredie.

Na záver poďme na to trochu prakticky. Čo robíte najčastejšie so starším pečivom, s uvarenými zemiakmi či so zeleninou, na ktorú sa už nikto ani len nepozrie?

Staršie pečivo jeme radi vo forme hrianok a zapekané, z rožkov zvyknem robiť cesto, z ktorého pripravujem perky plnené lekvárom, deti sa zas nevedia dojesť krutónov. Uvarené zemiaky ako zvyšok sú skvelé do akéhokoľvek kysnutého cesta, dajú sa schovať do fašírok, karbonátok, pripravíte z nich šúľance a dokonca aj brownies. Zeleninu rada grilujem alebo pečiem, dávam ju do vývaru, polievok alebo do rýchlych panvičkových jedál.

Recepty na upotrebenie zvyškov sú skvelá vec. Ktorý je u vás doma najobľúbenejší? A ktorý možno prekvapil natoľko, že nikto ani len netušil, že pokrm je zo zvyškov?

Naším rodinným favoritom je kokosovo-mandľová bábovka, do ktorej pridávam strúhanku. Zatiaľ každý, kto ju ochutnal, si pýtal recept. Je naozaj výborná a to, že sa do nej schová za hrnček strúhanky, na nej vôbec nie je poznať.

LUCIA GRIGOVÁ (40)

Architektka, blogerka a mama dvoch detí, ktorá vidí zmysel v zlepšovaní vecí okolo seba. Pred ôsmimi rokmi, počas materskej dovolenky, založila blog Do poslednej omrvinky, aby našla čo najviac spôsobov, ako sa vyhnúť plytvaniu potravinami. Vydala tri kuchárske knihy – posledná vyšla v roku 2022 pod názvom Nevyhadzujem. Okrem blogu sa zaoberá urbanizmom a pracuje na projektoch, ktoré majú za cieľ zlepšovať kvalitu mestského prostredia.

image

Lucia Grigová

alg
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 07:17