Pohár červeného vína môže podľa štúdie znížiť riziko niektorých chorôb.dreamstime
StoryEditor

Je červené víno pre zdravie skutočne lepšie? Pravda alebo mýtus, ktorý nám objasnil someliér

14.12.2023, 10:45
Zdravie

Alkoholický nápoj z hrozna obsahuje množstvo blahodarných látok, ktoré prospievajú zdraviu. Samozrejme, iba v prípade, ak to s množstvom vína nepreháňame. Je lepší pohárik červeného alebo bieleho?

Všetko s mierou

Ženy by si mali dopriať nanajvýš dve deci vína, muži o deci viac. A potom bodka, koniec. Pretože víno je alkohol a ten okrem cukru a kalórií prináša organizmu aj ďalšie negatíva.

Nadmerná konzumácia vína spôsobuje závislosť, otupenosť, únavu, poruchy libida a sexuálnych funkcií, tráviace problémy, vysoký krvný tlak a súvisí aj s cukrovkou druhého typu a s rozvojom nádorových ochorení.

Zaujímavosti v kvapkách

Pitie vína má aj svoj medzinárodný deň, ktorý pripadá na 18. február. Aj v tento deň však odporúčame dať si maximálne pohárik. Aby ste neskončili ako istá perzská princezná.

Tá podľa legendy, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezakladá na pravde, ale je pekná, víno objavila, keď v Persepolise stratila priazeň kráľa. Vraj to bola obrovská hanba, taká, že princezná sa chcela zmárniť. Vypila preto pokazenú šťavu z hrozna. Samozrejme, neumrela, ale opitá odpadla. A keď sa prebrala, jej problémy už neboli problémami. Príbeh o nápoji z prekvaseného hrozna sa dostal aj do uší kráľa, tiež ho ochutnal a tak sa mu zapáčil, že princezná si opäť získala jeho náklonnosť. Legenda nič nehovorí o tom, že víno potom popíjali už len spolu.

V stredoveku by si to nemohli dovoliť. Vtedy mali ženy zákaz pitia vína. Ak manžel svoju zákonitú pristihol s pohárom v ruke, mohol ju dať dokonca zabiť! Ešteže sa to zmenilo...

Dnes môže žena beztrestne elegantne zakrúžiť pohárom vína, aby sa prevzdušnilo a aby do popredia vystúpili všetky jeho chute. Dáma vie, že pohár bieleho sa drží za stopku, aby sa víno nezohrievalo od jej ruky. A že červené víno si žiada širšiu čašu, aby sa ešte lepšie zmiešalo so vzduchom.

Ak na dne fľaše (mala by byť tmavá, aby sa víno chránilo pred znehodnotením) nájdete drobné kryštáliky, ktorým sa hovorí aj vínne diamanty, nejde o chybu. Sú to neškodné kryštály vína, ktoré sa môžu vytvoriť, keď kyselina vínna reaguje s nízkymi teplotami. Zvyčajne naznačujú, že víno bolo minimálne spracované.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 18:13