Pohár červeného vína môže podľa štúdie znížiť riziko niektorých chorôb.dreamstime
StoryEditor

Je červené víno pre zdravie skutočne lepšie? Pravda alebo mýtus, ktorý nám objasnil someliér

14.12.2023, 10:45
Zdravie

Alkoholický nápoj z hrozna obsahuje množstvo blahodarných látok, ktoré prospievajú zdraviu. Samozrejme, iba v prípade, ak to s množstvom vína nepreháňame. Je lepší pohárik červeného alebo bieleho?

O priaznivých účinkoch vína sa vedelo už pred stáročiami. Pravdaže, teraz nemyslíme obdobie, keď hygiena a pitná voda boli neznámymi pojmami, a preto všetci bez rozdielu veku a pohlavia pili namiesto vody víno. Síce aj vtedy stúpalo do hlavy, ale vďaka tomu, že prešlo fermentáciou, zvyčajne nebolo kontaminované ako voda.

Dnes máme nespočetné množstvo vedeckých dôkazov o tom, že pohár vína prospieva zdraviu aj duševnej pohode. Najmä červeného.

„Červené vína majú jednoznačne viac pozitívnych účinkov na organizmus ako biele. Je to dané tým, že biele vína sa vyrábajú jednoduchším spôsobom, a to tak, že sa šťava z hrozna vylisuje a po jej fermentácii vznikne víno. Červené vína získavajú svoju farbu práve maceráciou hrozna vo vlastnej šťave, takže všetko, čo hrozno obsahuje, je v červenom víne koncentrovanejšie ako v bielom,“ vysvetlil someliér Peter Kecskés.

Dôležité antioxidanty

Červené víno je bohaté najmä na polyfenoly, antokyány a flavonoidy. „Je známe, že polyfenoly dokážu výrazne znižovať šírenie RNA vírusov v tele, a tým chrániť aj pred nakazením chrípkovými či covid vírusmi. Červené víno ďalej obsahuje látky pozitívne pôsobiace na kardiovaskulárny systém ako resveratrol, kvercetín, katechín a mnoho ďalších,“ doplnil someliér z vinárstva Château Rúbaň.

Vína obsahujú aj širokú paletu antioxidantov, o ktorých účinkoch na organizmus dnes už nikto nepochybuje. Menej ľudí však už vie o tom, že do skupiny antioxidantov patria aj kyselinky obsiahnuté vo víne, a tých je viac v bielom ako v červenom.

Zázračné účinky?

Okrem toho, že víno pomáha uvoľniť sa a zlepšuje náladu, obsahuje vyššie spomínané látky, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a chránia mozgové bunky pred poškodením, čo zase znižuje riziko rozvinutia Alzheimerovej choroby.

Podľa dlhoročnej, takmer 30 rokov trvajúcej štúdie vo Fínsku rozumná konzumácia červeného vína podporuje dlhovekosť. V štúdii pozorovali 2 468 mužov, ktorí mali o 34 % nižšiu úmrtnosť ako konzumenti iného druhu alkoholu.

Vedecky potvrdený je aj pozitívny vplyv červeného vína na srdce a cievy. Môže za to najmä resveratrol, ktorý znižuje cholesterol a rozťahuje cievy, čím znižuje riziko vytvárania nebezpečných krvných zrazenín.

To všetko však platí iba pri striedmej konzumácii kvalitného červeného vína.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 15:50