Nezabudnite ročnému obdobiu prispôsobiť aj svoj jedálniček.dreamstime
StoryEditor

Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu. Na jeseň a zimu jedzte najmä potraviny, ktoré vás zahrejú

09.12.2023, 14:00
Zdravie

Z jedla získavate energiu, vitamíny, minerály a ostatné živiny, ktoré pozitívne vplývajú na celkovú obranyschopnosť organizmu. Okrem toho však majú schopnosť vaše telo príjemne zahriať. Servírujte si ich čo najčastejšie a aj pochmúrne počasie bude práve vďaka správnemu jedlu o niečo znesiteľnejšie.

Strukoviny

Nezabudnite ani dostatočný príjem strukovín. Buďte v kuchyni kreatívni a pridávajte ich do rôznych polievok, teplých šalátov, ale aj ako prílohu, vďaka ktorej bude mať vaše jedlo zrazu úplne inú výživovú hodnotu. Dajte šancu prívarkom. Sú nie len zdravé, ale aj chutné a veľmi jednoduché na prípravu. Vďaka strukovinám môžete mať plnohodnotnú, chutnú stravu každý deň.

Koreniny

Aj koreniny zastávajú v týchto chladných dňoch dôležitú úlohu. Zázvor, škorica či chilli papričky príjemne zahrejú. No ani o vitamíny v ich prípade nie je núdza. Či už si pripravíte zázvorový čaj, alebo si škoricou či chilli papričkami dochutíte jedlo, telu to len prospeje.

Ovocie je základ

Podobne ako zelenina, aj ovocie by malo byť súčasťou vášho jedálničku. A to denne aj v niekoľkých porciách. Opäť stavte skôr na ovocie, ktoré má aktuálne svoju sezónu. Ešte stále sú to jablká aj hrušky, no využite naplno aj dostupnosť citrusových plodov. A to nie len mandarínok a pomarančov. Jedzte pravidelne aj grapefruity či pomelo, ktoré sú nie len chutné, ale doslova nabité vitamínmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 15:36