Nezabudnite ročnému obdobiu prispôsobiť aj svoj jedálniček.dreamstime
StoryEditor

Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu. Na jeseň a zimu jedzte najmä potraviny, ktoré vás zahrejú

09.12.2023, 14:00
Zdravie

Z jedla získavate energiu, vitamíny, minerály a ostatné živiny, ktoré pozitívne vplývajú na celkovú obranyschopnosť organizmu. Okrem toho však majú schopnosť vaše telo príjemne zahriať. Servírujte si ich čo najčastejšie a aj pochmúrne počasie bude práve vďaka správnemu jedlu o niečo znesiteľnejšie.

Strukoviny, vybrané druhy zeleniny, ale aj obilnín by na vašom tanieri nemali chýbať nie len počas jesene, ale aj zimy.

Vymeňte ryžu

Ryža či zemiaky sú suroviny, ktoré patria k tým základným. No skúste ich z času na čas vymeniť za krúpky či pohánku. Obe majú množstvo vitamínov, minerálov a ich výživová hodnota je pomerne vysoká. Navyše váš organizmus dokážu príjemne zahriať práve z vnútra. Urobte si namiesto klasického rizota krupoto, alebo ryžu nahraďte pohánkou. Dajú sa však pripraviť aj ako chutné, raňajkové kaše. Ak do nich navyše pridáte trošku škorice, bude to mať na váš organizmus dvojitý účinok.

Kysnutá kapusta

Nečakajte na vianočnú kapustnicu a naservírujte si kvasenú kapustu aj niekoľkokrát do týždňa. Okrem toho, že vám doplní potrebný vitamín C, pomáha aj pri budovaní imunity. Práve pôsobenie kvasenej či fermentovanej zeleniny v črevách je to, čo pre celkové zdravie organizmu potrebujete najviac.

Zabudnutá zelenina

Snažte sa konzumovať aj počas zimy čo najviac zeleniny. Hlavne tej sezónnej. Tu patrí hlavne koreňová zelenina, kaleráb, opäť kapusta, no tentokrát čerstvá a tiež rôzne druhy tekvíc. Upečené, varené, dusené, ale aj tie v surovom stave budú pre vaše telo poriadnou nutrične vyváženou bombou. Zabudnúť však nemôžeme ani na cviklu. Všetky spomenuté druhy zeleniny obsahujú množstvo vlákniny, ktorá má pre váš organizmus benefity, ktoré z iných potravín nezískate.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 00:02